ŠOKIRANI CIJENOM / Tomislav Tomašević ima novi plan za odvoz otpada, građani nisu zadovoljni: 'Ovo je sramota!'

Zaboravite sve do sada objavljene planove za odvoz otpada u Zagrebu i postavljene tisuće kanti na ulice. 237 kuna bi maksimalno Zagrepčani mogli plaćati odvoz otpada

21.1.2022.
21:15
VOYO logo

Od ljeta bi u kontejnerima trebale biti sve vrećice jednake, u njima samo mješoviti otpad, a u sandučićima Zagrepčana računi za odvoz smeća s istim iznosom.

"Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno. I ako to usporedimo s dosta gradova u Hrvatskoj, to je među nižim cijenama. Na to ide varijabilni dio koji će biti izražen na način da će građani svoj miješani komunalni otpad odlagati u službenim vrećicama", kaže gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Image
noviteti u obrazovanju /

Zagreb uvodi građanski odgoj kao pilot projekt u 30 škola , ali i predmet 'Škola i zajednica': Evo o čemu se radi

Image
noviteti u obrazovanju /

Zagreb uvodi građanski odgoj kao pilot projekt u 30 škola , ali i predmet 'Škola i zajednica': Evo o čemu se radi


A jedna ta vrećica od 20 litara koštat će čak 4 kune i kupovat će se u trgovini. Dok će one za biootpad i plastiku građani i dalje dobivati. Cijenom su šokirani.

"4 kune vrećica?? To je previše. To je previše. Ja se sad snalazim. Odnosim recimo biootpad u papirnatoj, istovarim i vrećicu bacim u papir", priča nam Zagrepčanin Anđelko Cukerić.

"Rješenje je da kupi stroj i da razdvaja otpad kao u zapadnim zemljama. A ne ovo. Ovo je sramota", tvrdi Mate Busić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gradonačelnik kaže kako je to pravedniji sustav jer će svatko platiti onoliko vrećica koliko otpada napravi.

Primjerice, kućanstvo koje na tjedan baci dvije vrećice mješovitog otpada, na mjesec treba izdvojiti 32 kune. Zbrojeno s fiksnim iznosom od 45 kuna koji će plaćati svi, to je 77 kuna.

Obitelji s djecom u pelenama i socijalne skupine će imati popust. No, kako će gradonačelnik natjerati građane da kupuju baš te službene vrećice od čije će prodaje prihod ići u blagajnu Čistoće, nejasno je.

Tako je ekipa RTL-a 40 vrećica od 20 litara platila 7 kuna. Pa se postavlja pitanje zašto bi građani jednu od 20 litara platili čak 4 kune?

Jer dok god imaju izbora, ljudi će, naravno, birati jeftinije.

Tko se reda ne drži, stižu kazne i do 1000 kuna. U višestambenim zgradama, ako se krivac ne utvrdi, kaznu plaća cijela zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Ovaj sustav da bi funkcionirao traži da se spremnici kojih je 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika višestambenih zgrada," kaže Tomašević.

U zgradi koja broji 125 stanova spremnici već jesu pod ključem, ali to nije riješilo problem. Predstavnik stanara kaže, ne želi biti utjerivač razvrstavanja otpada.

"To znači da bi predstavnik stanara trebao biti i policajac. Kako ja da nekomu naredim, s kojim ovlašetenjem da mora tu bacat? On baci gdje ga je volja. Ja plaćam, i baci. Ja ga zamolim 'dajte, nemojte to tu bacati', kaže mi 'stari što se miješaš'. Da dalje kažem došlo bi do sukoba", žali se Zvonko Anić, jedan od predstavnika stanara.

Odluka o prikupljanju komunalnog otpada, koja je sada u javnom savjetovanju, trebala bi biti rješenje za, kako je to gradonačelnik nazvao, kantograd. A Zagrepčani pak poručuju, prođe li prijedlog, dobit će smećograd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo