'NEMA RAZLOGA ZA STRAH' / Tonči Tadić: 'Vrlo je mala šansa za katastrofu u nuklearki. Rusi? Samo idiot se skriva iza nuklearnog reaktora'

'Veći je problem što prisutnost ruske vojske narušava svih 7 stupova nuklearne sigurnosti o kojima govori direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju', kazao je Tadić

22.8.2022.
22:42
VOYO logo

Jedan od glavnih razloga za poskupljenja je rat u Ukrajini. Za dva dana bit će točno šest mjeseci od početka ruske agresije i sada kao da smo se vratili na početak, na strahove iz veljače. Tada je pola Europe panično kupovalo kalijev jodid jer se činilo da bi okršaji kraj najveće europske nuklearke, one u Zaporižju, mogli dovesti do katastrofe. O kojoj svi ponovno pričaju.

Iz ruskog ministarstva obrane su prije četiri dana objavili kako Ukrajina planira napasti nuklearku i potom optužiti Rusiju za katastrofu, a isto to tvrde i iz Kijeva. UN traži Rusiju da dozvoli neovisnim istražiteljima posjet nuklearki, ali još ništa od toga. Iz bijele kuće su priopćili kako je Joe Biden danas o Zaporižju razgovarao s liderima francuske, njemačke i Britanije. Ukrajinski meteorolozi dodatno su sve uplašili nakon što su objavili grafiku kako bi se kretao radioaktivni oblak Europom, ako stvarno dođe do katastrofe. A ukrajinski predsjednik kaže ovo ljeto bi moglo ostati zapamćeno kao jedno od najtragičnijih u povijesti Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nam cilj strašenje i plašenje nuklearnom katastrofom, situacija je preozbiljna da bi se mogla zanemariti i odbaciti samo kao isprazne prijetnje. O svemu smo u RTL Direktu razgovarali sa stručnjakom za nuklearnu energiju Tončijem Tadićem.

Image
ANTONIO GUTERRES /

Glavni tajnik UN-a zabrinut zbog situacije u nuklearki Zaporižje: 'Trebalo bi povući vojnu opremu i vojnike'

Image
ANTONIO GUTERRES /

Glavni tajnik UN-a zabrinut zbog situacije u nuklearki Zaporižje: 'Trebalo bi povući vojnu opremu i vojnike'

Tadić je komentirao je li ga danas više strah nuklearne eskalacije nego onda kada je gostova u Direktu u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manje me strah jer obje strane znaju konzekvence bilo kojeg nepromišljenog čina u tom prostoru. Što se Ukrajine tiče, radioaktivni oblak bi pokrio dio Ukrajine, ali glavninu njega bi popili ruski vojnici u tom području te bi se ruska vojska našla u situaciji da mora zbrinjavati nekoliko desetaka tisuća vojnika oboljelih od radijacijske bolesti, uz naravno civile u tom području. To nije razumna perspektiva ni za jednu vojsku. Do stanja u kojem smo danas došlo je radi ruske invazije, za stanje u nuklearki u Zaporižju je odgovorna ruska strana jer je kao okupator odgovorna za stanje na okupiranom području po svim konvencijama međunarodnog prava", kazao je Tadić.

Komentirao je i navode Međunarodne agencije za atomsku energiju da je situacija alarmantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je alarmantna u smislu toga da se nikad u povijesti nije dogodilo da jedna zaraćena strana koristi nuklearku kao štit za topništvo. Što Rusija radi? Nuklearku Zaporižje, u kojoj od 6 reaktora samo 2 rade, uvezli vlastito topništvo i raketne sustave. Ta vozila s municijom su smještena uz turbine. To je zabrinjavajuće jer iz tih lokacija mahnito danima tuku ukrajinske gradove Nikopolj i Marhanec, vabeći Ukrajinu da im uzvrati i tvrdeći da postoji sistematsko ukrajinsko razaranje nuklearki. Iz snimke se jasno vidjelo da nema sistematskog razaranja nuklearke. Možda je tu i tamo rupa od bombe koju je bacio dron precizno na te položaje. Veći je problem što prisutnost ruske vojske narušava svih 7 stupova nuklearne sigurnosti o kojima govori direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju. To znači da radnici u njoj moraju imati pravo na slobodno odlučivanje o svakom postupku bez pritiska. Mora se održavati fizički integritet bez vojnih postrojbi, artiljerije u krugu reaktora. Samo idiot se skriva iza nuklearnog reaktora. U Černobilu su popljačkali sve što se može popljačkati, uključujući senzore zračenja", kazao je Tadić.

Tadić je kazao i što bi se moralo dogoditi kada bi netko pokušao izbjeći sigurnosne mehanizme kako bi se izbjegla katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da karikiram - kao da imate kramu od auta, precvikate kočnice i zapeljate se 100 na sat i čudite se da ste se razbili. Imate nuklearku loše građenu, loše projektiranu kod koje si isključio sve sigurnosne sustave i zapeljao si je na maksimalnu snagu. Ovo u Zaporižju nema veze s tim. Černobil je bio građen od stotina tona grafitnih blokova među kojima je bilo nuklearno gorivo i voda za hlađenje. Ovdje imate čelične reaktore koji su unutar bunkera s dva metra armiranog betona s 8 ili 10 centimetara čelika. Ništa se slično ne može dogoditi, tim više što samo dva od šest su u pogonu, ostali reaktori su pogašeni. Postoji bazen s istrošenim gorivom, ali je kilometar od reaktora oko kojih su ruski položaji", kazao je.

Komentirao je i što bi značio posjet međunarodnih stručnjaka Zaporižju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj posjet bi trebao utvrditi da li se u nuklearki održava 7 stupova nuklearne sigurnosti. To ne traže političari, to traže stručnjaci za nuklearnu sigurnost. Preduvjet cijele priče je da se nuklearka mora demilitarizirati. Ne može biti vojni cilj, niti mjesto smještaja ruske vojske", kazao je.

Na pitanje kolika je šansa da se u Zaporižju dogodi katastrofa, Tadić je odgovorio kako smatra da je vrlo mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obje strane se boje posljedica", kazao je Tadić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo