Prognoza / Toplo vrijeme samo je proljetni intermezzo, stiže nagla promjena vremena: Pripremite se za zimu!

Vraćaju se vremenski uvjeti primjereni veljači, ali ne i toliko željeni snijeg

1.2.2020.
19:04
VOYO logo

Protekla tri dana Hrvatska bilježi temperature znatno više od prosjeka za ovo doba godine. Vjetrovito je, što je obilježje proljeća, a počela su cvjetati i stabla koja inače cvjetaju u drugoj polovini veljače.

Danas je najtopliji grad u zemlji bio Slavonski Brod s 19 stupnjeva!  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No danas je prvi veljače, a onima koji vole analizirati brojke svakako je interesantnije ono što se dogodilo jučer jer to još spada u podatke za siječanj, najhladniji mjesec u godini. Jučer je Zagreb, primjerice, srušio svoj datumski rekord, što znači da je ovo bio najtopliji 31. siječnja u posljednjih 70-ak godina! Ipak nije i najtopliji dan u siječnju jer su više temperature prošlih godina bilježene i u ranijim siječanjskim danima. Uglavnom, nizine su se grijale na oko 18 stupnjeva, gorje na 15, a zanimljivo je i to da je unutrašnjost Dalmacije pod gustim oblacima bila daleko najhladniji dio zemlje. Tu su temperature upravo u skladu s dobom godine!

No, ovo je bio samo proljetni intermezzo, vraćamo se u normalu, i to uz jednu razmjerno hladnu epizodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak na zimske vremenske uvjete na rasporedu je u utorak. Dan će početi kao i ovi sada, vrlo toplo, a središnja i istočna Hrvatska opet će dosegnuti 15, 16 Celzijevih. Kiša će se iz gorja i Primorja do sredine dana proširiti na cijelu zemlju, a poslijepodne posvuda i ojačati. Popodne će s južnih vjetrova naglo okretati na sjeverne, temperatura će naglo padati, a s padom temperature kiša će u gorju prijeći u snijeg.

No, snijeg će i ovaj put biti mokar. Ako se i bude hvatao za tlo, snježni pokrivač neće se dugo zadržati. Oborine obilne, 30 do 50 litara po četvornome metru, a izgledna je i grmljavina. I ne samo na moru! Bura i tramontana zahladnjenje će donijeti i na obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu, vraćaju se vremenski uvjeti primjereni veljači, ali ne i toliko željeni snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo