Hrvatska odvjetnička komora / Totalno bizarno! Odvjetnici će sa 700 eura nagrađivati suce za najbolju presudu

Image
Foto: Vijesti.hr/PIXSELL
Image
Foto: Vijesti.hr/PIXSELL

Struka poručuje da suci ne bi smjeli primati nagradu ili dar za svoj posao osobito od onih koji su im svaki dan u sudnici

9.3.2020.
10:36
Vijesti.hr/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska odvjetnička komora organizirala je izbor najbolje prvostupanjske sudske presude koja je postala pravomoćna. U siječnju je na službenim web starnicama Komore objavljena obavijest da je formiran peteročlani žiri kojemu se mogu predlagati presude, a oni će između prijavljenih odabrati najbolju.

Najbolju presudu nagradit će sa 700 eura u kunskoj protuvrijednosti, a novac će isplatiti iz neformalne zaklade "Sanja Đanović". Inače, Sanja Đanović je bila sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, voditeljica službe za praćenje i proučavanje sudske prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše kako pojedinim odvjetnicima nije jasno zašto se Odvjetnička komora upustila u izbor najbolje presude, što se time želi postići i po kojim će kriterijima izabrati najbolju. Po njihovom mišljenju, situacija je bizarna.

"Nikada nisam čuo da se bilo gdje u svijetu nešto takvo događa. Poštujem kolegicu Đanović, ali ovakvo nešto me iznenadilo. Nisam čuo da odvjetnici igdje biraju najbolju sudsku presudu", rekao je za Jutarnji ugledni zagrebački odvjetnik i dao kako ga najviše muče kriteriji po kojima bi se određena sudska presuda proglasila najboljom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je, ako netko i treba uopće birati najbolju presudu, da je to onda Vrhovni sud.

"Ovo je sumrak struke. Bizarno i čudesno", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest Hrvatske odvjetničke komore prenosimo u cijelosti:

"S ciljem stalnog unaprijeđenja prvostupanjskog suđenja u Republici Hrvatskoj osnovana je neformalna zaklada ”Sanja Đanović” za najbolju prvostupanjsku presudu u Republici Hrvatskoj, koja je stekla svojstvo pravomoćnosti.  Hrvatska odvjetnička komora, koja promiče unaprjeđenje suđenja u Republici Hrvatskoj, surađuje s ovom zakladom. Nagrada za najbolju prvostupanjsku presudu u Republici Hrvatskoj, koja je stekla svojstvo pravomoćnosti, bit će u novčanom iznosu u iznosu od 700 eura, u kunskoj protuvrijednosti, a isplaćuje se iz sredstava neformalne zaklade ”Sanja Đanović”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska odvjetnička komora zaprima prvostupanjske presude koje se predlažu za dotičnu nagradu za 2019. godinu  i poziva zainteresirane da svoje prijedloge prvostupanjskih presuda, koje su stekle svojstvo pravomoćnosti, za natječaj šalju poštom na adresu: Hrvatska odvjetnička komora, Koturaška 53, Zagreb do 15. srpnja 2020., s naznakom: Zaklada Sanja Đanović. Petočlana komisija za odabir najbolje prvostupanjske presude naknadno će objaviti rezultate nagrade."

"Nije mi jasno kako HOK kao organizacija odvjetnika misli da je u poziciji  imati neformalnu zakladu koja nosi ime i prezime suca. Po sudačkom kodeksu, suci ne bi smjeli primati nagradu ili dar za svoj posao ni od neovisne zaklade, a kamoli od onih koji im se svaki dan pojavljuju u sudnici", izjavio je sudac Vrhovnog suda, Marin Mrčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo