Preko 60 akcija ovog ljeta / Traganje za Poljakom iscrpilo sve snage: Donosimo nikad viđene snimke najveće potrage zadnjih godina

Ove godine akcija je toliko da je HGSS angažirao sve svoje resurse, a pomogli su i kolege iz BIH

18.8.2020.
6:54
VOYO logo

Od početka ljeta diljem Hrvatske Gorska služba spašavanja imala je oko 60 potražnih akcija. Najviše ih je bilo u priobalnim planinama, a šampion je kao i uvijek opako Biokovo.

Planina koja budi strahopoštovanje izazov je turistima koji ju često podcijene, pa se na nju upute bez adekvatne obuće, odjeće i vode. Ove godine akcija je toliko da je HGSS angažirao sve svoje resurse, a pomogli su i kolege iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamnaesti dan potrage za nestalim Poljakom na Biokovu jasno je da se više ne radi o spašavanju ljudskog života. Ali, HGSS ne odustaje.

Image
hgss još jednom upozorio /

Tražili nestalog Poljaka na Biokovu pa pronašli majku i kćer: 'Nisu imale dovoljno vode ni opremu. Unatoč apelima, ovo se stalno događa'

Image
hgss još jednom upozorio /

Tražili nestalog Poljaka na Biokovu pa pronašli majku i kćer: 'Nisu imale dovoljno vode ni opremu. Unatoč apelima, ovo se stalno događa'

"Kad prođu dva tjedna na ovom području, onda smo zaista izgubili svaku nadu da dođemo do ljudskog života. Međutim, nove informacije nam pomažu barem da pronađemo tijelo. To je nekako etički, prema familiji i prema svim građanima", poručio je Frane Bebić, član HGSS-a Stanica Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tragajući za nesretnim planinarom, članovi Stanice Makarska su visoko na 1500 metara sasvim slučajno naišli na majku i osmogodišnju kćer i zapravo im spasili živote.

"Na istom onom vrhu gdje se uputio Poljak našli su ih bez vode, neadekvatno opremljene, neadekvatno obuvene, što se da vidjeti na fotografijama i bile su iscrpljene praktički. Morali su to dijete spuštati dolje više od tri sata. To se moglo izroditi u veliku nesreću i ogromnu opasnost", izjavio je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letač spašavatelj, pristigao na sezonsku ispomoć iz Zagreba, jučer je u isto vrijeme iznad Živogošća sudjelovao u helikopterskom spašavanju 50-godišnje majke i 18-godišnjeg sina iz Češke. Iz nepristupačnog kamenjara izvukli su ih vitlom helikoptera

"Njihova nepripremljenost je bila neoprostiva. Mislim, otići u takvu avanturu na otprilike 1200-1300 metara. Zatekli smo ih u stanju dehidracije, iscrpljenosti u jednoj izuzetno teškoj stazi", kazao je Ivan Host, član HGSS-a Stanica Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorskim spašavateljima, mahom volonterima, plaća je satisfakcija da su uspjeli doći na vrijeme i nekome spasiti život.

"Ja sam 40 godina u Gorskoj službi spašavanja i nema te love da plati taj trud naš koji svakodnevno odrađujemo. Neprocjenjiv je osjećaj to", rekao je Host.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opsežnu potragu na Biokovu bilo je uključeno oko 600 spasilaca, potražni psi, vojni helikopteri i dronovi.

"U konačnici sada nakon tri tjedna su sve stanice HGSS-a došle u pomoć i ne samo to nego imamo suradnju i sa GSS-om u BiH koji nam isto tako pomažu i mi njima uskačemo na pomoć na području i Međugorja i Posušja i tako tih brda", izjavio je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to skupa prilično stoji. Akcija potrage za Poljakom nije gotova, ali već sad se procjenjuje da je više od milijun kuna potrošeno samo na gorivo vojnih helikoptera. Gorski spašavatelji nisu za naplaćivanje spašavanja.

"Nitko ne može platiti takvu cifru i to to je onda razumno da se ne naplaćuje, ali se određeni segmenti tu mogu nekako gradirati i ljudi moraju dobiti veću razinu odgovornosti", kazao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa makar, kažu, to bilo uvođenjem prekršaja i plaćanjem kazni za dovođenje u opasnost i sebe i drugih.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo