Napokon smo u 21. stoljeću / Traju zadnje pripreme za novi popis stanovništva: Prvi put sve je u potpuno digitalnom obliku

Za izradu popisa predviđeno je 177 milijuna kuna

17.8.2021.
7:00
VOYO logo

Traju zadnje pripreme za novi popis stanovništva, koji počinje 13. rujna.

Po mnogočemu će baš ovaj ostati zapamćen: jednom je odgođen zbog pandemije, prvi put sve je u potpuno digitalnom obliku, građani će se moći samo-popisati, a popisivača je upola manje nego prošlog puta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laptop, majica i maska - zadnje su pripreme u tijeku da osam tisuća popisivača krene od vrata do vrata. Prvi put dosad građani se mogu i samopopisati od 13. do 26. rujna putem sustava e-građani s najnižom vjerodajnicom. Dovoljno je da pristup ima samo jedan član kućanstva.

"To i očekujemo da jedan roditelj kada bude popisivao sebe, popiše i svoju djecu, supružnika i sve osobe u tom kućanstvu", rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
popisivanje kreće 13. rujna /

Kreće potraga za popisivačima stanovništva: Za manje od mjesec dana rada moći će zaraditi prosječnu hrvatsku plaću

Image
popisivanje kreće 13. rujna /

Kreće potraga za popisivačima stanovništva: Za manje od mjesec dana rada moći će zaraditi prosječnu hrvatsku plaću

"Bitno je da nakon što uspješno ispune popisnicu da zapišu ili slikaju mobitelom kontrolnu šifru koja će služiti kao dokaz da je samo popisivanje uspješno provedeno", izjavila je Katarina Litva, zamjenica koordinatorice za Zagrebačku županiju DZZS-a.

Za izradu popisa predviđeno je 177 milijuna kuna. Što se više ljudi samopopiše, manje će se od tog iznosa potrošiti, a ideji da sve obave online, skloni su i građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama mlađima je to normalno i prirodno jer smo odrasli s aplikacijama i pratimo trendove. A starije generacije su manje upoznate s tim informacijama i teže im je", poručio je Antonio Udovičić iz Pule.

Zato na teren 27. rujna kreću posebno educirani popisivači, a kao i do sada raspoznat ćete ih po akreditaciji. Uz poštivanje epidemioloških mjera, popisivači će podatke prikupljati samo digitalno, bez gomile obrazaca kao do sada. Za one koji odbiju sudjelovati u popisu, propisana je kazna od dvije do pet tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ako nisi doma u trenutku kad rade popis, ne znam na koji način će te onda popisati", rekla je Dijana Barbić iz Samobora.

Popisivač će ostaviti obavijest i doći ponovno. A što je s onima koji nisu na svojoj adresi ili im je dom razrušen?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi će se popisati ondje gdje se zateknu u trenutku popisa. Tu bih posebno naglasila građane potresom pogođenih područja", poručila je Brković.

Svi prikupljeni podaci službena su tajna. A koliko nas ima? Pa, ovaj se mladi par jučer vjenčao. On, rođen u Grazu, ona je promijenila adresu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne ubrajaju se više u stanovnike Hrvatske, kao ni mnogi koji su otišli od zadnjeg popisa na kojem je bilo nešto manje od četiri milijuna tristo tisuća stanovnika. Koja će biti konačna brojka, doznat ćemo do zime, kada cijeli proces završi.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo