U Remetincu / Transrodnu ženu stavili na muški odjel: 'Doživjela sam strahovitu torturu i zlostavljanje'

Image
Foto: Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Ona je s tranzicijom započela u 18. godini, a završnu operaciju planira obaviti za nekoliko mjeseci

31.1.2019.
8:29
Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Saša (23) je rođen kao muškarac, ali izgleda i osjeća se kao žena. Do toga ga dijeli još samo završna operacija.

Njeni problemi počeli su početkom prosinca 2018. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ona je uhićena pod optužbom za razbojništvo, iako se uopće nije nalazila u sobi u kojoj se to dogodilo. Na kraju je ispalo da je govorila istinu pa je postupak protiv nje obustavljen nakon mjesec i pol dana. 

"U tih mjesec i pol ja sam u Remetincu doživjela strahovitu torturu, seksualno, psihičko i fizičko zlostavljanje", ispričala je Saša za 24 sata. Ona je ovaj tjedan puštena iz istražnog zatvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićena 6. prosinca prošle godine

Sašu su uhitili 6. prosinca prošle godine zbog događaja koji se dogodio dan ranije. Muškarac (30) je prijavio policiji da ga je u Žerjavićevoj ulici u centru Zagreba udario drugi muškarac (35) te mu u haustoru ukrao više stotina kuna. Kazao je policiji i kako je došao na dogovorenu masažu, ali se predomislio i htio je otići. Saša je tada bila u drugoj prostoriji stana u koji je muškarac došao na masažu.

Sljedećeg dana oboje su odvedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu koji je Saši odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Saši je u putovnici i osobnoj iskaznici kao spol naveden muški, ali na fotografiji izgleda kao žena i tvrdi da je predala zahtjev za promjenom spola. Čim je stigla u Remetinec tretirali su je kao muškarca te su mu muški pravosudni policajci pregledavali tjelesne otvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pipali su mi silikone iako ništa ne mogu u njih sakriti i gurali prst u stražnjicu. Pri zaprimanju u pritvor rekla sam da ne pripadam muškom odjelu nego ženskom jer je to apsolutno moje ljudsko pravo zato što se liječim pod šifrom transseksualizam. Prekršajni sud u rješenju me izjasnio kao ženu, dok me Županijski okarakterizirao kao muškarca. Imam i rješenje prilikom osnivanja tvrtke u kojemu piše da sam ja direktorica. Ništa od navedenog nije me zaštitilo od smještaja na muški odjel", kazala je Saša.

"Unatoč molbama i uvjeravanjima, smještena sam na muškom odjelu s još četiri pritvorenika, gdje sam sutradan naletjela na niz homofobnih napada. Da u toj skupini nije bilo razumnog čovjeka koji me obranio, najvjerojatnije bi se raspravljanje završilo kobno za mene", nastavila je te dodala da je bila prestrašena, istraumatizirana i nije znala kome se obratiti za pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gađana strelicama, hranom, zlostavljana...

Nekoliko dana kasnije pozvali su je na razgovor na kojem je tražila premještaj na ženski odjel, u umjesto toga su je smjestili u ćeliju s još jednim pritvorenikom.

"Na šetnji sam gađana strelicama izrađenim od papira sa žicom, pudingom, kruhom, lupali su me po stražnjici i hvatali za grudi. Pisala sam sudu, upravitelju i pučkom pravobranitelju u nadi da će se moj problem riješiti, ali on je bio samo još veći. Odvojena sam na šetnji, ali opet na dijelu gdje šetaju muškarci, sama... Kad sam izišla na šetnju, onako sama, pritvorenici su me počeli gađati, skandirali svi u glas: ‘kurvo’, ‘pederčino’, ‘bit ćeš silovana’, ‘uništit ćemo te ovdje’ i slično", kazala je istraumatizirano Saša. Ona se sljedećih sat vremena tresla od straha i jecala od suza te je doživjela napadaj panike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što se promijenilo da je odvojeno šetala na šetnji gdje šetaju žene, bez ikakvog dodira s njima. Njene potrebe i elementarno ljudsko pravo nije zadovoljeno. 

Štrajkala je glađu

"Pišem vam u nadi da će se vlasti i sama država zapitati postupa li se ovako s različitim ljudima, a pogotovo transrodnim osobama i LGBT populacijom", napisala je u pismu koje je poslala redakciji 24sata prije izlaska iz zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša je nakon nekih mjesec dana svakodnevnog vrijeđanja i maltretiranja u Remetincu počela štrajkati glađu, zbog čega je završena na pregledu u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj.

"I tamo su me smjestili na muški odjel bez razumijevanja za moje potrebe i moja prava", požalila se Saša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saši je njena stanodavka produljila zajam, ali nije joj produljila boravak. Krajem kolovoza se preselila kod izvanbračne supruge, a i ona je podstanarka. 

"Stanodavka je prijavila moju suprugu, no ne i mene, zbog čega mi je boravak u Hrvatskoj istekao, ne mojom krivnjom. Umjesto da se odmaram, imam sedam dana za regulirati boravak u Hrvatskoj. U Srbiju se ne planiram vratiti. Ja tamo nemam imovine, nemam nikoga. Da me protjeraju, bila bih na cesti. Sve što želim je da me prihvate takvu kakva jesam i da mi dopuste da ostanem u Hrvatskoj jer sam ovdje osnovala tvrtku i našla osobu za koju se želim vjenčati", kazala je Saša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je s tranzicijom započela u 18. godini. Završnu operaciju planira obaviti za nekoliko mjeseci, a želi i odstraniti Adamovu jabučicu. Iz Ministarstva pravosuđa nisu bili u mogućnosti komentirati pojedini slučaj jer su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna, piše 24sata

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo