Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ludo tržište

Trauma potrage za stanom: Cijene nekretnina skaču, trgovci već uvode i licitacije

"Prije dvije, četiri, šest godina – uvijek smo rekli možda još godinu dvije, ovako ne može rast, međutim zadnjih 7-8 godina imamo kontinuiran rast cijena i stvarno ne znamo kad će to stati"

Marko Šiklić/ 15.4.2021. u 19:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pandemija, potresi, drastičan pad BDP-a – svemu tomu unatoč, cijene nekretnina rastu. Umjesto stanova u starijim zgradama, traži se kvalitetna novogradnja. Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade - licitacije. 

Traumatično iskustvo s pronalaskom stana prošao je Mario. Nagledao se svega. Trebale su mu dvije godine da pronađe stan koji mu odgovara cijenom i veličinom...

"Na slikama izgleda jedno, dođete u živo i to izgleda – ne da su slike stare nekoliko godina, nego kao da uopće nisu vjerodostojne tome stanu koliko to loše izgleda", kaže Mario Kovčalija iz Zagreba.

Unatoč lošoj ponudi i visokim cijenama kupuje se i prodaje kao da nema krize.

"Ja sam isto prilikom kupnje kalkulirao – ma skupo je, mora to past, nemoguće da su cijene takve, posla nema nego ima… ali nevjerojatne stvari se događaju da cijene samo rastu", kaže Kovčalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Skok s 1400 na 2000 eura

Agent za nekretnine pokazuje stan čiji se kvadrat prije nekoliko godina prodavao za 1.400 eura. Danas kvadrat ovog istog stana vrijedi više od 2000.

"Prije dvije, četiri, šest godina – uvijek smo rekli možda još godinu dvije, ovako ne može rast, međutim zadnjih 7-8 godina imamo kontinuiran rast cijena i stvarno ne znamo kad će to stati", kaže, vlasnik agencije za nekretnine Luka Prica.

Upravo se čita

Image
STADIONSKA KATASTROFA

FOTO/VIDEO Šokantne snimke stampeda u Indoneziji obilaze svijet, sve više mrtvih: 'Nestalo je kisika, gušili su se'

Image
prilika za mlade

APN od banaka zaprimio više od 600 zahtjeva za stambene subvencije: 'Planira se utrošiti 50 milijuna kuna'

Image
prilika za mlade

APN od banaka zaprimio više od 600 zahtjeva za stambene subvencije: 'Planira se utrošiti 50 milijuna kuna'Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade licitacije. Kupci se nadmeću tko će ponuditi veću cijenu.

"Kada informiramo same kupce da imaju konkurenciju u tome krene se na neki način licitirati i često ta cijena nekretnine koja se postigne bude viša nego ona koja je bila početna", govori Prica.

Prije više od dva tjedna počele su i prijave za subvencionirane stambene kredite. Do sada je zaprimljeno više od 2.500 zahtjeva.

Još se stignete prijaviti za APN

"Pretpostavljamo da je još otprilike ostalo 1.500 zahtjeva koji bi se mogli obraditi do predviđenih 50 milijuna sredstava koji bi se mogli utrošit po tom pitanju", kaže Goran Golenić, pomoćnik direktora APN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dakle, za prijavu na APN još nije kasno. "Definitivno je preporuka iskoristiti APN jer uz korištenje subvencija efektivne kamatne stope padaju prema jedan posto čak, a za one sa više djece ponekad se može dogodit da ostvare i beskamatni kredit", kaže kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Najskuplji je kvadrat u Dubrovniku – prodaje se u prosjeku za četiri tisuće eura, u Splitu je oko tri tisuće, Zagrebu 2.100, Rijeci 1700, dok je u Slavoniji najjeftiniji – prosječna mu je cijena 1100 eura. 

Marko Šiklić/ 15.4.2021. u 19:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesvakidašnja nezgoda

VIDEO Prtljaga na brzoj cesti ispala iz autobusa pa se putnici vraćali po nju: 'Majstor zatvorio gepek'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba