burna saborska sjednica / Traže ostavku Hasanbegovića: 'Premijeru, smijenite ga ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu'

HNS-ova Nada Turina Đurić je poručila kako Hasanbegović sramoti Hrvatsku pred cijelim svijetom. 'Možda su fotografije mogle biti montirane, ali ono što je ostalo zapisano kao riječ ministra kulture', kaže Turina Đurić

11.2.2016.
10:30
VOYO logo

Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira s kapom koja nalikuje ustaškoj, a koju je objavio tjednik "Novosti", razlog je stanke koju je na početku saborskog zasjedanja u četvrtak zatražilo desetak saborskih klubova.

Image
'ustaše heroji' /

Pročitajte što je Hasanbegović pisao o ustašama u časopisu Nezavisna Država Hrvatska!

Image
'ustaše heroji' /

Pročitajte što je Hasanbegović pisao o ustašama u časopisu Nezavisna Država Hrvatska!

Stanku su zatražili SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDSS, Laburisti, HDZ, HSLS te Klub nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novosti" su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Ministar Hasanbegović tu je objavu nazvao insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić (SDP) poručio je nakon stanke kako je program ministra kulture Zlatka Hasanbegovića obnova NDH, a zbog Hasanbegovićeve sporne fotografije, premijeru je poručio da ga smijeni jer, u suprotnom, "tu ustašku kapu stavlja na svoju glavu".

Stazić: Nije važna kapa nego ono ispod kape 

"Čuje se sada da to nije ustaška nego je kapa HOS-a, ali kapa je samo simbol identiteta i nije važno kakva je bila kapa nego što je bilo ispod kape. A to što je ispod je puno gore od kape. Gospodin Hasanbegović je bio suradnik lista 'Nezavisna država hrvatska' i to je glasilo HOP-a kojeg je uređivao zet Ante Pavelića, predsjednik HOP-a, stranke koju je osnovao Pavelić, a član HOP-a, barem prema pisanju tog lista, bio je i ministar Hasanbegović, što je i dokumentirano u tom glasilu", rekao je Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo na rubu da se počnemo tući, samo je pitanje tko će to prvi napraviti", dodao je.

Upitao se i kome Jasenovac može biti mjesto koje Hrvatski sabor ne bi trebao komemorirati, kome osuđeni ratni zločinac iz 2. svjetskog rata i pripadnik nacističkih formacija može biti osoba koju treba veličati, kome antifašizam može biti floskula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šandor Juhas (Klub nacionalnih manjina) ističe kako se gubi iz vida da su hrvatski građani bili na strani pobjednika, da su sredinom 20. stoljeća sudjelovali u briljantnoj pobjedi protiv totalitarnog fašističkog režima, a krajem istog stoljeća opet su bili na strani naprednih snaga i izašli kao pobjednici u rušenju totalitarnog komunističkog režima. Te vrijednosti trebamo njegovati, naglasio je zastupnik.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo