istraga rtl direkta / Traži li više itko navodno najtraženijeg hrvatskog bjegunca? Raspitali smo se zna li londonska policija tko je Ivica Todorić - odgovor će vas iznenaditi

Prema onome što smo doznali u našoj istrazi, Ivica Todorić može zapeti za oko londonskoj policiji jedino ako ga neki Bobby uhvati da prelazi zebru na crveno

31.10.2017.
22:26
VOYO logo

A sad da vidimo što se u međuvremenu događa u Londonu gdje navodno traže Ivicu Todorića. Evo kažu, ništa. Ništa se ne događa, niti ga tko traži, niti tko uopće zna da ga itko traži, nit ikog briga ako ga netko i traži. Prema onome što smo doznali u našoj istrazi, Ivica Todorić može zapeti za oko londonskoj policiji jedino ako ga neki Bobby uhvati da prelazi zebru na crveno, da se šverca u autobusu  ili da lomi čaše u nekom pubu. Ali taman i da ga privedu zbog nekog takvog prekršaja, opet ne bi znali da je riječ o najtraženijem hrvatskom bjeguncu.

Prije točno osam dana raspisan je Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem. Tada je upravo ovaj lik bio na naslovnicama svih novina. Danas su na tim naslovnicama ministar turizma, bivši izbornik Čačić, premijer, nezaobilazni Ante Ramljak i mister derbi - el arabi soudani. Ivice Todorića nema nigdje. Čini se kako su i mediji prestali tragati za najpoznatijim bjeguncem u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A traga li policija? Za njim je raspisana interpolova crvena tjeralica. 

No, njegove slike nema među traženima. Koga će objaviti u odabrano društvo ubojica, otmičara i terorista, određuje samo Interpol, a Todorić im očito nije bio dovoljno važan. Od Interpola  se Ivica mogao skriti u Mikroneziju Kiribati, Palau, Tuvalu, Vanuatu ili u Sjevernu Koreju. No, ipak je odabrao London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I izgleda da je dobro odabrao. Pitali smo londonsku Metropolitansku policiju traže li Ivicu Todorića, jesu li poduzeli neke mjere, krenuli u potragu. 

"Nemamo nikakvih saznanja o ovome. Obratite se Ministarstvu unutarnjih poslova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I poslušali smo. Britanski MUP odnosno Home Office je također ažurno poslao odgovor na naš upit.

"Za sva operativna pitanja vezana uz Europski uhidbeni nalog morate se obratiti Nacionalnoj agenciji za kriminal."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajde dobro, pisali smo i Nacionalnoj agenciji za kriminal koja postupa prema Eurospkom uhidbenom nalogu.  Pitali smo ih jesu li poduzeli ono što su po zakonu trebali, zadužili agenta za slučaj, komunicirali s hrvatskom policijom, i na kraju jesu li uopće dobili nalog.   

"Agencija nema praksu potvrđivati ili negirati postojanje Europskog uhidbenog naloga. To mogu komentirati vlasti države koja je nalog izdala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, Todorića aktivno ne traži nitko. Policija bi ga jedino mogla privesti ako ga primjerice zaustavi u prekoračenju brzine. 

"Nikakva specijalna potraga se ne vrši. Dakle, ako policija na takovu osobu prilikom kontrole podataka naleti tada ju ona lišava slobode", kaže odvjetnik Goran Mikuličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo potom i hrvatsku policiju, tragaju li makar oni za Todorićem.

Kažu da, slučajem se bave hrvatski Interpol i ured za međunarodnu suradnju koje sve informacije i saznanja o mogućem Todorićevom kretanju prosljeđuju kolegama na otoku. Ali što konkretno rade, ne mogu otkriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku. Koje se sve mjere poduzimaju ne možemo iznositi u javnost jer se radi o operativnom podatku."

Ako je Todorić nedostupan pitanje je može li istraga uopće postati punomoćna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi imate i druge načine dostave. Postoji i dostava na oglasnu ploču. Svakome se može izvršiti dostava iako nije tu", ističe predsjednik Saborskog istražnog povjerenstva Orsat Miljenić.

Ako DORH traži istražni zatvor zbog opasnosti od bijega - Todorić bi mogao biti u zatvoru do okončanja istrage. Ali za to bi morao biti uhićen, a za to bi ga netko trebao zapravo i tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo