psiholog o fenomenu donacija / Tražila 80.000 eura za stan i pokrenula lavinu: 'Kada imamo konkretnu osobu i sudbinu, skloniji smo dati novac'

Novo vrijeme i nova tehnologija donose novi način života, rada, pa i zarađivanja

9.9.2020.
7:00
VOYO logo

Četkanjem i pranjem zubiju započinjemo novi dan. A Tomislavu Pavloviću (45) bilo bi draže kada bi svi zubi bili na broju. Nada se da će uspjeti preko svoje crowdfunding kampanje skupiti dovoljno novaca za ugradnju novih zubiju.

Do danas je prikupljeno nekakvih 100, 120 eura...

''Cilj je 2000 eura. Nisam stavio neki nedostižni cilj. Ja mislim da će se do 31. listopada, kad kampanja ističe, skupiti potreban iznos", kaže ovaj zaštitar.

Upozorava, ovo nije još jedna tužna priča, već zajedno sa ženom radi za minimalac, a imaju dvoje djece.

''Nakon što sam vidio objavu gospodične koja je tražila da joj se pomogne pri kupnji stana, pa sam i ja odlučio "Zašto ne bih probao?" skupiti sebi za nove zube, a stvarno mi trebaju novi zubi", govori Tomislav.

Image
Tko želi zapeti u kreditima? /

Za RTL.hr progovorila djevojka koja traži donacije da si kupi stan: 'Mogla bih ostvariti ono što želim i potaknuti ljude da si pomažemo'

Image
Tko želi zapeti u kreditima? /

Za RTL.hr progovorila djevojka koja traži donacije da si kupi stan: 'Mogla bih ostvariti ono što želim i potaknuti ljude da si pomažemo'

Lavina komentara

Djevojka koja je prije nekoliko dana objavila na stranici GoGetFunding oglas nastoji prikupiti 80.000 eura za kupnju stana. Izazvala je lavinu komentara, većinom negativnih.

''Istovremeno, tu se bunimo na takve pozive, a nitko od nas nema problem da igrači Dinama imaju plaću 50.000 eura mjesečno ili da je Messi plaćen 50 milijuna eura godišnje", kaže psiholog Zvonimir Galić.

''Dakle nije mogla dobiti kredit jer su ona i njezin muž zaposleni za minimalac. Obzirom da su dobili medijsku pažnju, ja se iskreno nadam da će i uspjeti, ali i svota koju oni traže ipak nije malen novac i ljudi, vjerojatno, zauzvrat osim zahvale neće dobiti ništa", kaže komunikacija stručnjak Petar Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć za ECTS bodove

Na sličnu akciju odlučio u svojoj kampanji i Luka. On traži novčanu pomoć u iznosu 11 ECTS bodova kako bi platio pri upisu sljedeću akademsku godinu.

''Trebao bih platiti recimo 1500 kuna na kraju godine pa sam si stavio tak neki cilj. Zapravo, stavio sam cilj skupiti preko 1000 eura. I sve što ću skupiti više od toga, bi pomogao tim drugim studentima da si i oni plate ECTS bodove", kaže student Luka Habuš.


A student diplomskog studija Espi Tomičić jedan je od onih koji su uspjeli skupiti i više od traženog iznosa. Višak skupljenog novca proslijedit će i drugima koji žele operaciju promjene spola.

''Vaša podrška mi je potrebna kako bih prestao svakodnevno osjećati rodnu disforiju i prestao nositi steznik preko grudi, koji, osim što boli, nije zdrav i preporučljiv za fizičko zdravlje'', napisao je.

''Što se tiče donacije, to je jedan poznat fenomen. Kad imamo konkretnu osobu i njenu sudbinu, kad ju možemo predočiti, tad ćemo biti puno skloniji dati nego kad doniramo za nešto što, premda je super i dobro, ali je... apstraktno!", objašnjava psiholog Galić.

Tako smo bili velikodušni u brojnim donacijama, primjerice onima za malenu Noru ili Milu. Novo vrijeme i nova tehnologija donose novi način života, rada, pa i zarađivanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo