trbuhom za kruhom / Treba li Hrvatska strahovati zbog odljeva svojih liječnika u inozemstvo?

Gotovo svakodnevno, osobito u predizbornoj kampanji, slušamo o odljevu mozgova, najviše liječnika, a ovih dana i neke strane agencije regrutiraju medicinsko osoblje u Hrvatskoj

3.10.2015.
19:00
VOYO logo

Prijavljivanje u sustav kao nada u bolju budućnost. S tim ciljem na sajam 'Karijere u bijelom' došla je i 28-godišnja viša medicinska sestra Zora. Iako u Hrvatskoj ima posao, razmišlja o odlasku. Očekivanja su jasna.

"Bolju plaću, ali puno rada jer imam puno prjatelja koji su već vani tako da im je privatni život nula, ali zato imaju sa čime se vratiti kuće, potrošiti novce", pojasnila je Zora Modrić, viša medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj egzistencijalnoj vagi mnogi zapnu, ali ulazak u Europsku uniju i otvaranje tržišta rada pomaknuo je granice.

"Nekako utjecaj ljudi da sve više sestara, sve više doktora znači naša struka da emigrirase nekako kristalizira da im je zapravo bolje negdje drugdje, htjela sam vidjeti da li bi to uopće bila opcija za mene", rekla je Dubravka Ošap, medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mladog kirurga Stipu Matića London je već dugi niz godina jedina opcija. Svoja iskustva sada prenosi drugima. Nakon Splita na red je stigla Rijeka, vrhunac je sutra u Zagrebu. Iz prve ruke podastire podatke koji mlade ohrabruju.

"Jedan liječnik na početku svoje specijalizacije može dobiti oko 25.000 kuna do jednog konzultanta može imati do negdje možda 100-tinjak tisuća kuna", kazao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hrvatske prilike astronomske vrijednosti.

Najbolje se zarađuje u Skandinaviji, gdje liječnik specijalist može dosegnuti mjesečnu plaću od 12.000  eura, u Francuskoj ili pak Njemačkoj brojka se zaustavlja na 10. Medicinske sestre ovisno o zemljama zarađuju od 2.200 do 2.700 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće rastu ovisno o iskustvu i specijalizaciji. No, novac nije i jedini motiv za ovu mladu liječnicu koja je  došla otkriti ponudu poslova.

"Malo više edukacije, više ovaj unutar bolnice možda neke nove tehnike, možda da vidim samo kako druge države i druge bolnice rade", rekla je Maja Šimonović, specijalizantica hitne medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životopisi na stolu stranih agencija sve su deblji. Je li put u drugu zemlju i put u vlastitu sreću mnogi tek trebaju doznati.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo