PREDSTAVLJENA STRATEGIJA / Treba li Hrvatska uvesti euro: Vlada i HNB ističu brojne prednosti, ali i negativne strane

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Prije uvođenja eura, Hrvatska morama barem dvije godine provesti u tzv. Europskom tečajnom mehanizmu, svojevrsnoj čekaonici za ulazak u Eurozonu

30.10.2017.
17:10
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U zagrebačkom gotelu Westin danas je održana konferencija pod nazivom "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj" koja je nastala u organizaciji Vlade RH i Hrvatske narodne banke. 

U Strategiji Vlada i Hrvatska narodna banka ističu brojne prednosti uvođenja eura koje se odnose na uklanjanje valutnog rizika, niže kamatne stope i transakcijske troškove te povećanje broja investicija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među negativnim strana uvođenja eura ističe se neznatno povećanje cijena te gubljenje samostalne monetarne i tečajne politike Hrvatske. Ipak, prije uvođenja eura, Hrvatska morama barem dvije godine provesti u tzv. Europskom tečajnom mehanizmu, svojevrsnoj čekaonici za ulazak u Eurozonu. 

Pred zemljom koja želi uvesti Euro stoje barem tri nominalna kriterija nisku inflaciju, niske kamate, proračunski manjak niži od 3 posto BDP-a i javni dug niži od 60 posto BDP-a. Hrvatska trenutno to ne zadovoljava jer je njezin javni dug veći od 85 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo