a za neke nema novaca / Treba li Hrvatskoj 151 saborski zastupnik? Jedan nas godišnje košta više od 620.000 kuna

Kada vidimo sliku našeg Sabora, logično je zapitati se: trebamo li mi toliko zastupnika?

10.10.2019.
9:15
VOYO logo

Već smo komentirali da za plaće prosvjetara, medicinskih sestara i liječnika te svih ostalih nema jer nam je država preskupa, jer se ponekad čini da državni aparat postoji sam zbog sebe, a ne zbog svojih građana.

Spominjali smo i da imamo ministarstava više nego Njemačka, a općina i gradova više nego Velika Britanija. A o broju saborskih zastupnika i vijećnika da i ne govorimo. Samo za primjer, Hrvatska ima 4 milijuna stanovnika i 9000 vijećnika, a grad New York ima 8 milijuna stanovnika i 49 vijećnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pameti su došli i Talijani. Njihov parlament u utorak je izglasovao da će broj zastupnika u oba doma smanjiti za trećinu. Prijedlog populističkog pokreta Pet zvijezda podržale su gotovo sve stranke u parlamentu, a trebao bi uštedjeti čak milijardu eura u 10 godina.

U Hrvatskoj sličnu ideju imaju Most i inicijativa Narod odlučuje - oni misle da bi broj zastupnika sa 151 trebalo smanjiti na barem 120.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani će u Donjem domu umjesto 630 imati 400 zastupnika, a u Senatu umjesto 315, 200. Promjene je isposlovao populistički pokret Pet zvijezda koji je na vlasti. Stručnjaci kažu - obični populizam.

"Da bi te promjene bile efikasnije, trebalo bi promijeniti neke druge stvari u strukturi parlamenta. Prije svega to da se ukine ta vrsta potpune dvodomnosti koja je trebala poslije fašizma, a sada više ne treba. Dakle, dati neke ovlasti Zastupničkom domu, a neke ovlasti Senatu. To bi bilo prvo i na taj način bi smanjilo vrijeme donošenja zakona", smatra Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada vidimo sliku našeg Sabora, logično je zapitati se: trebamo li mi toliko zastupnika?

Hrvatski sabor dosad je dvaput smanjivao broj zastupnika. U prvom sazivu imao ih je 351 i to u tri vijeća. Već u drugom sazivu taj je broj smanjen. Postojali su Zastupnički i Županijski dom i to s 206 zastupnika. A od 2001. godine taj je broj smanjen na 151, koliko ih ima i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici se međusobno i ne poznaju

"Imamo brojne zastupnike koje ja uopće ne znam. Dođu petkom i dignu ruku. Valjda dobiju šalabahter. Znači, moji kolege u Saboru tri godine su tu. Ja ih uopće ne poznajem kad ih vidim petkom", kaže Mostov zastupnik Miro Bulj.

Da neke svoje kolege ne poznaje, priznaje i hrastovac Hrvoje Zekanović. "Skoro. Neke poznajem, neke prepoznajem", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege iz Sabora ih ne prepoznaju jer njih nema. Oni dođu kad je glasovanje, budu sat vremena maksimalno, dignu ruku i trk dalje van. 15.000 kuna samo za dizanje ruke petkom, to na kraju tako ispada", rekao je Ivan Pernar.

Koliko nas mjesečno stoji jedan zastupnik?

Prosječna neto plaća saborskog zastupnika je 15.000 kuna. Stranke po zastupniku dobiju po 32.000 kuna pa su tu dnevnice, hoteli i putovanja - prosječno 4750 kuna. Tako na mjesec izdvojimo više od 51.000 kuna za jednog zastupnika, godišnje je to više od 620.000 kuna. Kada bismo smanjili broj zastupnika za 30, dobili bismo uštedu od 18,6 milijuna kuna na godinu. I to bez da smo uračunali zastupnički paušal, naknadu za odvojeni život, troškove smještaja, režije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S osnove i temelja troška zastupnika, tu možemo govoriti o uštedama u državnom proračunu o vrlo malim iznosima", smatra , predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

I Luka Bebić je za smanjenje

Most je u siječnju u proceduru pustio prijedlog zakona o smanjenju broja zastupnika. Taj prijedlog i danas stoji u nečijoj ladici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja čak mislim da kada su u trenutku projektirali Sabor, nisu ga projektirali za 151 zastupnika. Kada pogledate način, raspored i sve ostalo. Unutra je sasvim solidno da se stavi 120 zastupnika", smatra Božo Petrov, šef Mosta i bivši predsjednik Sabora. 

Slično stajalište ima i inicijativa Narod odlučuje. I oni bi smanjili broj zastupnika za 25 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo zaboraviti da u izbornoj godini svaki zastupnik ima pravo na 180.000 kuna za izbornu promidžbu. Dakle, s time bi se smanjio još jedan dodatni trošak. S time da je naš prijedlog da se u Ustav stavi da se smanji broj zastupnika od 100 do 120", kaže  iz inicijative Narod odlučuje.

Aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković pak smatra da stvari trebaju ostati takve kakve jesu: "Ne želim sada podilaziti i reći da treba mijenjati. Treba težiti onim rješenima koja su racionalna kada je u pitanju financiranje od strane države, a da u isto vrijeme imamo reprezentatitvno predstavništvo svih građana Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić danas je u mirovini i proizvodi maslinovo ulje. I on smatra da broj zastupnika treba smanjiti.

"Mislim da treba. Pa i naš Ustav je predvidio od 100 do 160. Po meni bi naš optimalan broj bio oko 120 zastupnika kad bi u 11 izbornih jedinica birali po 10", rekao je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada imamo 151 zastupnika, Njemačka ih primjerice ima 598, a Francuska 925. Čini se puno, ali kada u omjer stavimo broj stanovnika, mi imamo jednog zastupnika na 28.000 stanovnika, Nijemci imaju jednoga na 138.000, a Francuzi jednog na 66.000. 

Možda bismo se svi ipak trebali ugledati na Švicarce u kojoj zastupnici rade za minimalac i nemaju pravo na zastupničku mirovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo