umjesto rezanja - nova zapošljavanja / Treba li zaista ministrima stotine novih zaposlenika? Stručnjaci kažu: 'Te brojke su prenapuhane'

Novi ministri nisu još ni zagrijali svoje fotelje, a već su na prvoj sjednici Vlade zatražili da mogu zaposliti ne deset, ne sto, nego još tisuću ljudi. Istražili smo ovaj fenomen

28.1.2016.
22:25
VOYO logo

Dok javnost još pokušava spojiti njihova lica s ministarskim ulogama, oni traže još više novih lica za njihova ministarstva. S opravdanjem da su zatekli 'podkapacitiranost' i 'potrebu za još kadrova'.

"Podkapacitiranost u svim upravama", kaže ministar gospodarstva Tomislav Panenić, "svugdje smo podkapacitirani", rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, "tu je potreban određeni broj kadrova", kaže ministar pravosuđa Ante Šprlje, "trebamo negdje oko 137 osoba", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, "još ima prostora za zapošljavanje, sistematizirano je 1344 radnih mjesta", poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što točno ta brojka od sistematizirane 1344 osobe u ministarstvu vanjskih poslova znači? Unutarnjim propisima određeno je da toliko osoba treba za optimalan rad, a sada ih je 1098. Pa tako ostaje mjesta za zaposliti njih još 246, tako je ministar prometa rekao da njemu fali još 347 osoba, rada - 108, regionalnog razvoja 116, poduzetništva 54. 

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Gotovo tisuću, za samo ovih pet ministarstava. Izgubili ste se u brojkama? Struka pojašnjava, da toliko ljudi stvarno fali, sustav bi se raspao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne bi bio toliko skeptičan koliko su bili naši ministri na prvoj sjednici jer je općepoznato da su te sistematizacije prenapuhane", kaže Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost na Pravom fakulteta u Zagrebu.

Na pitanje tko radi te sistematizacije, Đulabić kaže kako ih rade ministarstva, ali da nisu izraz realnog stanja. Dodaje i kako bi Ministarstvo uprave trebalo kontrolirati cijeli taj proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i nova ministrica uprave, koja bi trebala strogo kontrolirati da nitko ne uhljebljuje u svom resoru, uvjerava premijera da treba još ljudi.

"Vjerujem da će biti potrebno zapošljavati dodatne službenike", rekla je na današnjoj sjednici nova ministrica Dubravka Jurlina Alibegović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa kao da još ne zna da kamere snimaju sjednice Vlade, na izlasku je dala posve drugi odgovor. 

Na pitanje je li tražila nova zapošljavanja, kaže: "Ne, nisam tražila nova zapošljavanja, nego sam zapravo rekla da u resoru uprave ima puno zadataka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ona nakon ovako kondratiktornih možda neće, zna se tko treba presjeći - a nije. 

"Mene čudi da to gospodin Orešković, kao netko iz privatnog sektora koji zna kako se to radi, nije inzistirao na tome nego je zaključio sjednicu sa 'keep calm and govern on', što bi značilo idemo dalje, dakle nastavljamo dalje po starom", kaže Vedran Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je to točno danas poručio Orešković: "Stay calm and govern on... Tako da, ako to mogu prevesti, ostati mirni i vladaju na..."

Za prijevod poruke, lako je provjeriti, premijer je koristio Google prevoditelj. Ostati mirni i vladati na - očito - stari način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo