predviđa se kriza / Trebaju li Hrvati brinuti za račune u Sberbanki? RTL analizira posljedice sankcija Rusiji. I goriva od 15 kn

U Hrvatskoj je 69.952 klijenata Sberbanke, većinom privatnih osoba, a u toj banci štede 3,8 milijardi kuna

25.2.2022.
19:23
VOYO logo

Od ranog jutra redovi pred podružnicama Sberbanka diljem zemlje. Građani u strahu za svoju ušteđevinu podižu novac ne znajući kako će se zapadne sankcije Rusiji utjecati na njihove račune.

Iz Ministarstva financija poručuju da mjesta panici nema. No, i ovih 70-ak tisuća klijenata ruske banke kao i svi ostali Hrvati će itekako osjetiti posljedice rata u Ukrajini. Cijene energenata već rastu, a slijedi ih sve ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Invazija na Ukrajinu izazvala je invaziju i u Hrvatskoj - na bankomate Sberbanke. Građani od jutra u redovima pred bankama. Pokušavaju se dokopati svog novca nakon sankcija Rusiji.

"Ljudima je svima još na pameti onaj mučni scenarij s početka 90 ih kad su nekim ljudima propali računi i novci i taj strah je i dan dana prisutan u našim ljudima", rekao je jedan od Splićanina koji su danas čekali pred Sberbankom, Rade Popadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je 69.952 klijenata Sberbanke, većinom privatnih osoba, a u toj banci štede 3,8 milijardi kuna. 99 posto depozita je osigurano do iznosa od 100 tisuća eura. No, razloga za paniku nema, kažu iz Agencije za osiguranje depozita jer je u njihovu fondu za osiguranje depozita više od 5,6 milijardi kuna.

Image
PANIKA HRVATSKIH GRAĐANA /

Iz HNB-a za RTL.hr poručili: 'Sankcije EU nemaju direktan utjecaj na imovinu Sberbanke Hrvatske, depoziti građana osigurani'

Image
PANIKA HRVATSKIH GRAĐANA /

Iz HNB-a za RTL.hr poručili: 'Sankcije EU nemaju direktan utjecaj na imovinu Sberbanke Hrvatske, depoziti građana osigurani'

"Nema potrebe i nema razloga da građani paničare. Ako bi svi ostali sustavi zakazali, sustav osiguranja depozita neće. Ponavljam, imamo raspoloživa sredstva, ako do nacrnijeg scenarija dođe građani će u vrlo kratkom zakonskom roku moći do svojih sredstava do kojih tamo drže", rekla je Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ni bankarsko tržište nije ugroženo, jer Sberbanka zauzima tek 2 posto domaćeg tržišta.

"Ako bi se i u nekakvom, da tako kažem, neželjenom scenariju nešto i sa tom bankom događalo, njen utjecaj na financijski sustav neće biti toliko iole značajan da poremeti ukupne odnose", kaže Hrebac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati ne moraju strahovati od posljedica sankcija, misli i predsjednik.

"Za to ne treba Vijeće nacionalne sigurnosti, za to treba press konferencija ministra financija. To je dovoljno. Ovo drugi, moja poruka građanima, neugodna je situacija, ali možete biti mirni", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Zdravko Marić iz Pariza s neformalnog sastanka ministara financija potvrđuje Milanovićeve riječi.

"Sankcije koje su uvedene se ne odnose na podružnice ruskih banaka u zemljama članicama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirujuće tonove šalju i čelnici Fortenove, u čijoj vlasničkoj strukturi su čak dvije ruske banke, Sberbank i VTB.

"Ta dva suvlasnika nemaju iznad 50 posto u Fortenova grupi. Isto tako Fortenova grupa ima svog glavnog financjera, odnosno glavni naš kreditor je HPS što nam u trenutnoj situaciji pruža dodatnu sigurnost da na nas se na nikoji način neće reflektirati ova situacija", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što će utjecati i na građane i na tvrtke, bez iznimke, je krizom uzrokovan rast cijena energenata.

"Nafta je porasla, plin, nemamo zasada nekakve podatke, ali je očito da će porasti, možemo očekivati porast cijene derivata i na našem tržištu, i moramo biti spremni, ukoliko to potraje, da vidimo cijene koje nikad nisu bile. Jutros sam razmišljao da cijena goriva od 13, 14, 15 kuna u ovom momentu je sasvim realna", rekao je energetski stručnjak Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuplje gorivo znači poskupljenje svega. Na još jači rast inflacije od dosadašnjeg upozoravaju i u oporbi, a posljedice će, kažu, trpjeti i turistička sezona.

"Zbog potencijalnog pada kupovne moći stanovnika Europske unije, koji su naši tradicionalni gosti u turizmu, možemo imat efekt na manju turističku potrošnju, a znamo da nam turizam generira 20 posto BDP-a", rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bivši ministar turizma poručuje - na kupovnu moć Hrvata Vlada može utjecati.

"Vlada je već pokrenula od jučerašnjeg dana, prvog sastanka koji je bio kod premijera da se već pripreme ministarstva na taj drugi korak, a siguran sam da ćemo i na razini europske unije razgovarati i vrlo brzo, možda već idućeg tjedna imati odgovor", rekao je Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, što prije pucnjava prestane, ekonomske posljedice na cijelu Europu, pa tako i na Hrvatsku, bit će manje i lakše popravljive.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo