Svi se pitaju / Trebaju li hrvatski vojnici ostati ili se povući iz Afganistana? Dosad ih je tamo bilo čak 5600

Da se trebaju vratiti kući jasan je još u kampanji bio novi predsjednik Zoran Milanović

15.1.2020.
18:00
VOYO logo

"Hrvatski se vojnici trebaju povući iz Afganistana jer to nije naš rat", tako je u kampanji govorio izabrani predsjednik Zoran Milanović. A više od 80 posto ispitanih građana slaže se s njim, kako smo objavili sinoć u RTL-ovu istraživanju.  

Afganistan je jedno od najvećih kriznih žarišta u svijetu, a američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje dijela američkih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od domovine udaljeni oko 4.500 kilometara, hrvatski vojnici proslavili su Božić i novu godinu. Da se trebaju vratiti kući, jasan je još u kampanji bio novi predsjednik Zoran Milanović.  

"Hrvatska mora imati 100 vojnika u Afganistanu da bi se imao tko fotografirati s njima. Ti vojnici su profesionalci, nešto i nauče tamo, ali mi smo samo jedan mali šarafić. Niti strateški, niti taktički naša vojska nema od toga koristi", rekao je izabrani predsjednik RH Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Milanovićem se, prema RTL-ovu istraživanju, slaže više od 80 posto ispitanika. 

Unatrag 16 godina kroz Afganistan je prošlo oko 5600 hrvatskih vojnika. Josip Briški je poginuo, a dvojica su teže ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je ondje 11. kontingent koji je nedavno posjetio i ministar Damir Krstičević

"Hrvatski vojnik i u svijetu i Hrvatskoj, prepoznat je po stručnosti i profesionalnosti", kazao je u prosincu ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li ostati u Afganistanu pitaju se i druge članice

U operacijama i misijama NATO-a, UN-a i EU-a trenutno je 441 hrvatski vojnik. Ima ih u Litvi, Poljskoj, na Kosovu, iz Iraka su premješteni u Kuvajt, još su u zapadnoj Sahari, Indiji, Pakistanu i Libanonu. U Afganistanu ih je najviše - 110 vojnika. 

Od susjednih država Slovenija u Afganistanu ima 10 vojnika, 27 ih je iz Crne Gore, 50 iz Sjeverne Makedonije i 70 iz BiH, koja inače, nije punopravna članica NATO-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O eventualnom povlačenju hrvatskih vojnika odlučuje Sabor, na prijedlog Vlade i uz suglasnost predsjednika države. 

Treba li ostati u Afganistanu pitaju se i druge zemlje članice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okolnosti se mijenjaju, i ako za takvu misiju više nema podrške, tu sigurno Hrvatska nije nositelj i ne može biti nositelj takve misije", rekla je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Rat protiv talibana počeli Amerikanci kojih sada ima više od 13.000

Vojni analitičar Igor Tabak upozorava da izvješća o radu u misijama ima vrlo malo, a o svemu se govori samo kad je incident ili neka kampanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvješća o djelovanju dolaze u Sabor rijetko, cijela tematika prolazi formalno reda radi, kontigenti se produžuju, prilagođava se brojno stanje, ali ima vrlo malo rasprave", rekao je vojni analitičar portala OBRIS Igor Tabak

Rat protiv talibana počeli su Amerikanci, kojih sada u toj azijskoj zemlji ima najviše 13.000, no američki predsjednik najavio je da će broj vojnika smanjiti za trećinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ondje smo već 19 godina kao policajci, i to je dovoljno", rekao je američki predsjednik Donald Trump.

Do sada je u tom ratu poginulo 2300 američkih vojnika. Puno je više civilnih žrtava, u deset godina - više od 100.000!! A posljednjih godina sve je više samoubilačkih napada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo