Radnička prava / Trebaju li izaslani radnici dobiti istu plaću za isti rad? Hrvatska je - neutralna!

Image

Komisija je prošle godine predložila izmjenu direktive kako bi zaposlenici privremeno poslani na rad u inozemstvo imali ista primanja kao i radnici te zemlje

4.3.2017.
9:30
VOYO logo

BRUXELLES - Dio zemalja članica EU-a podržava izmjene direktive o izaslanim radnicima koje idu u pravcu da se za isti rad dobije ista plaća, dok se drugi dio njih tome protiv, a Hrvatska je neutralna po tom pitanju, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

 "Jedan dio zemalja zahtjeva reviziju te direktive, što u ovom trenutku ne nailazi na dovoljnju potporu među članicama, dio se protivi, dok je Hrvatska u skupini zemalja koja je neutralna", rekao Ćorić nakon sastanka Vijeća ministara za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ministri su raspravljali o prijedlogu izmjena direktive koju je Komisija predložila prošle godine. Cilj izmjena je spriječiti socijalni damping, nepoštenu konkurencija u plaćama radnika iz različitih zemalja članica. Prema europskom zakonodavstvu, izaslani radnik se definira kao "zaposlenik koga je poslodavac privremeno poslao u drugu zemlju članicu radi pružanja usluga".

 Prema prijedlogu Komisije, izaslani radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, tim načelom tvrtke iz siromašnijih članica izgubile bi konkurentsku prednost i ne bi mogle dobivati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno utjecalo i na zaposlenost.

 Iz Hrvatske u ovom trenutku ima preko 28 tisuća radnika izaslanih u druge članice i izmjene koje traži Komisija i dio članica donijele bi probleme za poduzeća koja šalju te radnike jer bi im se povećali troškovi i izgubili bi na konkurentnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na upit zašto je onda Hrvatska neutralna po ovom pitanju, ministar Ćorić je rekao da se ovaj problem treba sagledavati iz više perspektiva.

  "I jedna i druga strana zanemaruju određene aspekte, dobre i loše reperkusije izmjene direktive. Načelo ista plaća za isti rad jeste nešto što apsolutno pozdravljamo", kaže ministar Ćorić, dodajući da hrvatsko stajalište ima razumijevanja i za drugu stranu te da stoga pozicija "Hrvatske po ovom pitanju nije tako jednostavna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ministri su također razgovarali i o prijedlogu za bolju koordinaciju sustava socijalne sigurnosti među zemljama članicama. Cilj je poboljšati razmjenu podataka o isplaćenim socijalnim naknadama.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo