NOVA ZAKAZANA 2. SVIBNJA / Trebali usvojiti proračun: Kustić otkazao sjednicu skupštine u Lici, ali vijećnicima nije objasnio zbog čega

Image
Foto: RTL

Stručne službe Županijske skupštine, prilikom otkazivanja sjednice, vijećnike nisu izvijestile o razlogu

18.4.2019.
13:37
RTL
VOYO logo

Za četvrtak zakazana sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije na kojoj je trebao biti usvojen proračun za tekuću godinu odgođena je, a nova je zakazana za 2. svibnja.

Stručne službe Županijske skupštine, prilikom otkazivanja sjednice, vijećnike nisu izvijestile o razlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Gordana Pađen voditeljica županijskog Odsjeka za organizaciju rada kratko je obrazložila Hini da po Poslovniku predsjednik Skupštine Marijan Kustić ima pravo na odgodu, što je i učinio, ali da od njih nije tražio da se u obavijesti vijećnicima napiše i razlog odgode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlo Starčević (HSP), koji je bio nositelj liste na nedavnim izborima, rekao je da je dobio jučer popodne obavijest, ali da ne zna razlog otkazivanja, da nije ni s kim razgovarao i da ne zna je li ugroženo usvajanje proračuna.

Nezavisni vijećnik Ante Dabo rekao je Hini da vjeruje kako ranije postignut sporazum nije ugrožen te da će proračun biti izglasan, a da je odgoda tehničke naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dabo: Vjerujem da će proračun biti usvojen 2. svibnja

"Za četvrtak 2. svibnja zakazana je sjednica s istim dnevnim redom, znam da su neki vijećnici skeptični, ja nisam. Čuo sam se kratko s predsjednikom Kustićem i vjerujem da će proračun biti usvojen 2. svibnja", rekao je Dabo.

Župan Darko Milinović nije komentirao otkazivanje, ali je rekao da je Skupštini predložio proračun na iznos od oko 376.168.000 kuna, te da je po prvi put otkako Županija postoji  nema duga, da je suficit 5,3 milijuna kuna, te da se od 136 milijuna kuna izvornih prihoda 87 posto, tj. 118 milijuna kuna, usmjerava u razvojne projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sada mogu reći da je predloženi proračun socijalno osjetljiv i razvojan, a za proračun za 2018. godinu govorio sam vrlo jasno, jer smo imali dug od 4,2 milijuna kuna, da je stabilizirajući. Ovaj je proračun stabiliziran, razvojan i socijalan“, rekao je Milinović 

Neusvajanje proračuna na narednoj sjednici značilo bi rušenje župana Darka Milinovića i nove izbore - kako za Županijsku skupštinu tako i za župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović smatra da je zbog Velikog tjedna odgođena sjednica Županijske skupštine

Ličko-senjski župan Darko Milinović, ujedno nositelj nezavisne liste koja je na izborima osvojila osam od 33 vijećnička mandata, rekao je za Hinu kako smatra da je Veliki tjedan jedini razlog odgode sjednice Županijske skupštine te da su za odgodu bili HDZ, Bura promjena i njegova nezavisna lista.

"Za razloge odgode morate pitati predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića (HDZ), ali rekao je da je njima proračun prihvatljiv, te da samo još moramo sjesti i dogovoriti se oko sitnica", rekao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da je na proračun o kojem se danas trebalo raspravljati stiglo nekoliko amandmana i da su mu svi zakoniti amandmani prihvatljivi, a potvrdio je i da je HSP svoje amandmane danas povukao zbog odgode sjednice.

U ime HSP-a Milan Mataija rekao je u vezi s odgađanjem sjednice kako se čini se da HDZ, SDSS i nezavisne liste Darka Milinovića i Ante Dabe "imaju problem u održavanju svog džentlmenskog sporazuma s konstituirajuće sjednice, a riječ je u sporazumu 27 od ukupno 33 vijećnika" u kojem samo oni nisu sudjelovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest vijećnika HSP-a odlučilo je osnovati klub vijećnika u ličko-senjskoj Županijskoj skupštini i djelovati u oporbi, a bi li danas, da sjednica nije odgođena, poduprli proračun, ovisilo bi o raspravi i prihvaćanju njihovih amandmana, rekao je Mataija.

Budući da je izbor predsjednika 11. travnja prošao jednoglasno, dobiva se dojam da Županijska skupština nema oporbu, a Mataija kaže da su oni dizanjem ruku iskazali suglasnost s konstituiranjem sjednice i izborom Marijana Kustića (HDZ) za predsjednika. "Logično je, u oporbu idemo jer nismo među onih 27 koji su se dogovorili, zvalo se to koalicija ili nekakav dogovor, svejedno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizanjem ruku za Kustića i HSP-ovi i svi drugi vijećnici rekli su kako ne žele nove izbore, do kojih bi došlo da se na konstituirajućoj sjednici nije izabrao predsjednik, ali ako se proračun ne donese, to znači rušenje župana Darka Milinovića te nove izbore, ovaj put i za Županijsku skupštinu i za župana.

Marijan Kustić i predstavnici svih lista očitovali su se 11. travnja da je najvažnija politička stabilizacija odnosa i da - iako nitko nije dobio apsolutnu većinu - opet moraju surađivati. Kustić je tada rekao i kako smatra da su izbori bili potrebni da bi se znalo tko ima koliko vijećnika u Skupštini. "Mi imamo svojih 14 vijećnika i mislim da smo postigli svoj cilj", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Kustić nije bio dostupan za izjave.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo