predaja 21. kordunskog korpusa / Trenutak koji je označio kraj Domovinskog rata: Nezamjenjivu ulogu odigrao je pokojni general Petar Stipetić

Na sam čin predaje oko pet tisuća neprijateljskih vojnika u Gornjem Viduševcu, kraj motela Brioni danas podsjeća spomen obilježje

6.8.2020.
20:13
VOYO logo

Nakon Knina, prije točno 25 godina, u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobođena je i Banovina.

Trenutaka pobjede prisjećaju se stanovnici Gline. Hrvatska vojska ušla je u taj grad 6. kolovoza 1995. u kasnim poslijepodnevnim satima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dva dana kasnije u selu Gornji Viduševac pokojnom generalu Petru Stipetiću predao se 21. kordunski korpus. Taj čin smatra se i završetkom Oluje i rata. 

Trenutak koji je označio kraj Domovinskog rata. 8. kolovoza prije 25 godina, kod Gline,  generalu Petru Stipetiću pukovnik Čedo Bulat predao je 21. kordunski korpus i čestitao na pobjedi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Morić, tada bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova, objašnjava koliko je bilo važno postići dogovor sa srpskom vojskom. 

''Bilo je jako važno radi eksplozivne atmosfere. S jedne strane se kod poraženog osjećao adrenalin zbog straha i neizvjesnosti. A kod nas pobjednika se osjećao adrenalin ponosa i ushit. Osim toga, kod nas se, na našoj pobjedničkoj strani osjećao pritisak da se to brže rješava jer ako se oteže da se ulazi u neku vrstu neizvjesnosti", prisjeća se Morić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predaja kordunskog korpusa nije bila slučajna, već je posljedica uspjeha operacije Oluja, objašnjava general Vlado Hodalj, tada član Komisije koja je pregovarala o predaji. 

''7. kolovoza snage 21. korpusa poručuju preko UNPROFOR-a, ali nedvosmisleno da se hoće pa neće predati i suočen s takvom situacijom general Stipetić zapovijeda osobno meni da 8. kolovoza ujutro uvedem u borbeni raspored snage 102. brigade HV-a i 153. brigade i da se izvrši poluokruženje snga 21. korpusa i dovede u bezizlaznu situaciju. Oko 12 sati 8. kolovoza general Stipetić prenosi zapovijed predsjednika Tuđmana da će se 21. korpus predati i da prekinemo s daljnjim njegovim okruženjem', kaže Hodalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezamjenjivu ulogu u svemu imao je preminuli general Petar Stipetić. 

''Mislim da je bilo tko drugi na njegovom mjestu da bi to teže išlo. Zašto? Zato što se kod poraženih u njihovom pogledu u njihovom ponašanju vidjelo u kolikoj mjeri respektiraju Petra, njegova stručna znanja i vještine, ali i njegovu čast, njegov moral i odgovornost", rekao je Morić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprijatelj je, kaže, bio iznenađen ponudom da se čitava situacija riješi u skladu sa Ženevskom konvencijom, a osobito ih je iznenadilo što je oficirima dopušteno zadržavanje bočnog oružja i streljiva.

Na sam čin predaje oko pet tisuća neprijateljskih vojnika u Gornjem Viduševcu, kraj motela Brioni danas podsjeća spomen obilježje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutaka predaje sjećaju se i mnogi Glinjani, koji su sudjelovali u oslobođenju grada 6. kolovoza.

''Nekakav profesor njihov je meni čestitao i rekao 'čestitam, pobijedili ste'. To je mene strašno razljutilo pa nismo igrali nogomet", reko je tada časnik HV-a, Ivica Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predajom korpusa srpske snage u Hrvatskoj su kapitulirale. Bila je to konačna  pobjeda Hrvatske vojske.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo