Tri slobodna dana godišnje / Trgovci oduševljeni zabranom rada: '21 godinu sam u trgovini i nisam imala slobodnu nedjelju'

S prvim danom veljače trgovine neće raditi nedjeljom i blagdanima

14.1.2019.
8:50
VOYO logo

Država se već godinama ne može dogovoriti, ali mala mjesta mogu. Sve je više onih koji su uspjeli zabraniti rad nedjeljom i blagdanima.  

Tako je protekla nedjelja bila zadnja radna za stanovnike dviju općina u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Legradu i Drenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije tisuće stanovnika Legrada više neće nedjeljom u kupnju. Trgovkinja Darinka umjesto za blagajnom vrijeme će provoditi s obitelji.

"Vjerujte mi nedjeljom se nekad napravi promet kao kad nekad radite čitav dan. Ja sam 21 godinu u trgovini i nisam imala mogućnost slobodne nedjelje, iako sam vlasnik trgovine ja radim svoju smjenu, tako da sam za i drago nam je da je naš načelnik to prepoznao", kazala je trgovkinja Darinka Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radno vrijeme trgovine je do 11, a Marija kupnju kruha, mlijeka i mineralne vode obavlja u zadnji čas.

"Zašto bas danas? Da imam za rezervu. Zadnja radna nedjelja? Čula sam, podržavam. Koliko često nedjeljom kupujete? Svake, zbog svježeg kruha, ali neće nam nedostajati", kazala je Marija Boroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedam sela, u toj općini nalazi se desetak trgovina. Složni su i baš sve će nedjeljom biti zatvorene.

"Je li bilo otpora? Na naše čuđenje nije, svi su pristali na ovaj prijedlog. Mi smo se bojali jer je u Međimurju bilo dosta otpora i mi smo bez problema dogovorili uvjete", kazao je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez problema uvjeti su dogovoreni i u susjednoj Općini Drenje. S prvim danom veljače kupovine nedjeljom nema ni kod njih.

"Kad sam u razgovoru s njima došao do podatka da su jedini neradni dani u godini Uskrs, Božić i Nova godina morali smo se odlučiti za ovakav potez", kazao je Petar Dombaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez je to na kojeg se lagano navikavaju i mještani iako nije dobar osjećaj kada se dogodi da kupce dočekaju zatvorena vrata.

"To je ok, ljudi imaju pravo da se odmore, morat ćemo se naviknuti i obaviti kupnju prije", rekao je Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato će se trgovkinje na neradnu nedjelju lako naviknuti.

"Sigurno ćemo sa dobro naspavati, malo duže i sa svojom obitelji i prijateljima druženje i da budemo kod kuće", rekla je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala mjesta uglavnom nose i manji promet poslodavcima pa očito zato lakše pristaju na kompromis. Više od deset trgovina u ovim općinama nedjeljom će staviti ključ u bravu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike