SINIŠA JEMBRIH / Tri godine otkad je požar gutao katedralu Notre Dame, zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca: 'U tom slučaju zakazao je čovjek'

Inspiriran velikim požarom otprije tri godine počinje se prikazivati filmski spektal

21.4.2022.
19:20
VOYO logo

Počinje se prikazivati napeti filmski spektakl "Notre Dame u plamenu", inspiriran velikim požarom koji je prije tri godine gutao parišku katedralu. 

Donna Diana Prćić na premijeri filma razgovarala je sa Sinišom Jembrihom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno mitova oko gašenja požara poput 'Imamo li dovoljno visoka vozila za gašenje svih zgrada u gradovima', 'koje su najveće opasnosti u požarima', tako da smo danas zajedno ovdje s mnogobrojnim vatrogascima i stručnjacima za zaštitu od požara, ljudima za zaštitu kulture i spomenika", rekao je Siniša Jembrih.

Koliko je po vama važna ekranizacija takvog događa poput Notre Dama - povijesnog i u svijetu vatrogastva? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova ekranizacija vrlo je dobra zato što na jedan dokumentaristički i realistički način prikazuje što se zaista dogodilo u požari u katedrali te koje su lekcije naučene na tom požaru. Također, koje mjere zaštite od požara bi trebalo popraviti."

Koliko je važno postupanje od prve minute? Vatrogasci su za vatru u katedrali Notre Dame doznali pola sata kasnije?

"To je klasični slučaj u kojem je zakazao čovjek u tom sustavu. Oni su imali vrlo sofisticiran sustav dojave požara koji je, nažalost, zapeo na najslabijoj karici- čovjeku. On nije bio upoznat s izgledom same katedrale tako da je tih pola sata zaista doprinijelo jednoj velikoj materijalnoj šteti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko vi imate posla u ovim danima?

"Nakon što je padala kiša, to nam je donijelo određeno smirenje, nije bilo toliko požara otvorenog prostora. No, mi smo standardno na naših tri i pol tisuće intervencija godišnje i moramo reći da ovdje danas koristimo priliku i objavljujemo infografiku koja uči ljude kako se ponašati u požaru. Ona se može skinuti s naših društvenih mreža", poručio je za kraj zapovjednik JVP-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo