kakav je ukupni dojam? / Tri godine u Europskoj uniji: spasila nas da ne propadnemo pa sama krenula u propast

Uoči treće godišnjice hrvatskog članstva u EU, pojavila se informacija kako će Europska komisija inzistirati da i Hrvati što prije prihvate euro kao svoju valutu. I to upravo zbog slabljenja Unije odlaskom Velike Britanije

30.6.2016.
22:36
VOYO logo

Neki su pružene prilike iskoristili, dok se drugima nije mnogo toga promijenilo.

"Moj muž je ajmo reć mladi poljoprivrednik i tu je uspio nekakve fondove ostvarit, dobiti neke novce za nekakve nove projekte", kaže Milijana Županović, prodavačica autohtonih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, postoji i velik dio onih koji tvrde kako se ništa nije promijenilo.

Hrvatska je od 2007. do 2013. godine iskoristila tek 65% financijskih mogućnosti, iako je europski prosjek oko 92%. Ipak, prvih šest mjeseci 2016. godine daju razloga za optimizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovih prvih pola godine u 2016. iskoristili smo nešto više od 500 milijuna eura što je neki dobar pokazatelj da bismo do konca godine mogli nadmašiti za duplo iskorištenje u proteklim godinama", rekao je Saša Bukovac, HGK. 

Predsjednik Europske komisije Jean – Claude Junker želi ubrzati europsku integraciju, a smatra se kako će to postići što bržim uvođenjem Eura i u preostalih osam članica koje ga još ne koriste. Tuje i Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja Eura je da bude jak u globaliziranom svijetu. S Kinom, Sjedinjenim državama i ostalima možemo se nositi samo ako smo zajedno", kaže Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u EP.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala preuzeti euro kao službenu valutu, ali ne odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ovisi naravno o ispunjenju određenih uvjeta i o procjeni kada ćemo mi biti spremni, to je nešto što moraju odlučiti hrvatske vlasti", rekao je Davor Ivo Stier, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Uvjeti su jasni -  deficit ispod 3% i javni dug ispod 60% BDP-a. Hrvatski javni dug je mnogo viši, pa uvjete još ne ispunjavamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo