nikad viđen prizor / Tri mjeseca rješavali papirologiju za šetnju: Noj Francelj nakon Zagreba ide u Bruxelles!

Nešto malo bizarnije dogodilo se prošli petak - centrom Zagreba vjerojatno prvi put ikad prošetao je jedan noj

12.2.2019.
22:48
VOYO logo

Slovenac s nojem na uzici hoda po centru Zagreba.  Ne nije vic - to se stvarno dogodilo! "Od malena ga vodimo među ljude, jer imamo vrtića i škole, navikavamo ga na ljude. On se više plaši u šumi nego u gradu", govori nam Janez Cetin, vlasnik noja.

Ali grad se zato nije navikao na njega. Pa su zbog Francelja bježale mame s djecom, zaustavljali se biciklisti, okidali selfiji. Ljubljana je na to već navikla, jer Slovenac Janez i njegov ljubimac tamo iz mjesta Škofljica često odlaze u šetnju. Sada su počeli šetati i Zagrebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papirologiju za šetnju rješavali tri mjeseca

"Imamo oko 20 vrsta životinja, a ove nojeve ćemo imati za jahanje oko 4 do 6", govori Janez objašnjavajući da će Francelj će završiti kao noj za jahanje. "Bit će spreman za godinu, godinu i pol, mora ojačati. Ako bude mužjak ide na preko 3 metra i teški su oko 120 kilograma", objašnjava Janez.

Image

Još samo jedan običan dan u Zagrebu: Centrom grada šetao svog ljubimca - noja Francelja

Image

Još samo jedan običan dan u Zagrebu: Centrom grada šetao svog ljubimca - noja Francelja

Nepoznato je i dalje je li Francelj muško ili žensko, saznati će se kroz godinu i pol. A onda će ili nesti jaja ili služiti kao noj za jahanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dresura očito i dalje traje, pa Francelj voli kljucnuti i ono što ne treba. Da bi ovaj noj mogao prošetati Zagrebom, njegov je gazda papirologiju riješavao tri mjeseca. 

"Ja sam trebao da pisati ispit, položiti za vozača životinja. Onda smo probali otići u Zagreb na kavicu da vidimo hoćemo li proći granicu", priča Janez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad ćemo imati jaja od njih, sve ćemo pripitomiti'

Još je beba od 5 mjeseci, a mogao bi doživjeti i sto godina, narasti preko 3 metra. Ova je najsnažnija aftička ptica, trči i do 90 kilometara na sat. Francelj bi vas sigurno prestigao da se vozite na mopedu ili skuteru. "Mi ih puštamo idu na 20 minuta, ali idemo da budemo sami u šumi pa oni trče slobodno", objšanjava Janez.

Nojeva se jaja prodaju za 300 kuna, a kilogram perja za 3000 kuna. Iako je zahvalna životinja ako se na njoj želi zaraditi, to nije opcija kod Janeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ćemo imati jaja od njih, sve ćemo pripitomiti", tvrdi. Prvi noj koji je prošetao gradom Zagrepčanima se svidio. Janez kaže da na sljedeću šetnju ide u Bruxelles. Ovaj svjetski putnik pred sobom ima puno kilometara - dokle god mu glava nije zabijena u pijesak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo