14. kolovoza 1992. / Trideset je godina od razmjene logoraša u Domovinskom ratu: 'Osjećao sam se kao igrač Real Madrida na dočeku'

Prema podacima Društva logoraša kroz logore je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 30 tisuća ljudi

14.8.2022.
21:30
VOYO logo

Trideset je godina od najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu, koja se na današnji dan 1992. dogodila u Nemetinu. Tada je nakon 9 mjeseci slobodu dočekalo 714 hrvatskih branitelja i civila, koji su dovezeni iz srpskih koncentracijskih logora. Bivši logoraši prisjetili su se tog dana i nastavljaju borbu za pravdu.

"To se ne može zaboraviti, te njihove torture, prijećenje, da ćemo ići na strijeljanje, da će nas pobiti", ispričao je Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši logoraši prisjetili su se 14. kolovoza 1992. kada je razmijenjeno i nakon devet mjeseci slobodu dočekalo 714 hrvatskih branitelja. Uslijedio je doček u Osijeku koji se pamti.

"Posebno me se dojmio doček na trgu, a pogotovo ljudi s karticom s imenom prezimenom i slikom gdje su pitali za one za koje se još ne zna onda smo mi vidjeli koliko smo pored toga sretni ljudi, a mnogi se traže", kazao je Ivan Mikulić, vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskog koncentracijskog logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj dan mnogi slave kao svoj drugi rođendan. Među njima je i Fred Matić, danas europarlamentarac, koji je kao vukovarski branitelj završio u 3 srpska logora.

Image
17,5 TONA PEPELA /

U blizini koncentracijskog logora u Poljskoj otkriveni ostaci 8000 žrtava nacističkog terora

Image
17,5 TONA PEPELA /

U blizini koncentracijskog logora u Poljskoj otkriveni ostaci 8000 žrtava nacističkog terora

"Ako se ikada poželite osjećati kao igrač Real Madrida, tad je to tako bilo u Osijeku. Prepun središnji gradski trg, susreo sam se s bratom nakon mnogo mjeseci, koji je također bio u logoru", poručio je Predrag Matić Fred, vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U društvu logoraša podsjećaju kako su mnogi umrli, a nisu dočekali pravdu. Tužbe su podignute, pokrenut je proces financijske naknade štete logorašima protiv Srbije, a dobili su i Vladino obećanje da će se maksimalno zauzeti za njihov slučaj. Od zastupnika Domovinskog pokreta, Stipe Mlinarića, koji je također u zarobljeništvu proveo 272 dana stižu kritike.

"Nitko nije formirao pravni tim, mislim na Republiku Hrvatsku, na Vladu, da formira pravni tim da tuži Srbiju, imamo osnovu", izjavio je Stipo Mlinarić, bivši logoraš i zastupnik Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Društva logoraša kroz logore je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 30 tisuća ljudi. Ubijeno je oko 300 osoba, a mnogi se još uvijek vode kao nestali.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo