priča o blizankama / Trnovit put od rođenja do izlaska iz bolnice: Oživljavane pri porodu, dijaliza, 15-satna operacija...

Nakon mjeseci neprospavanih noći, roditelji, ali i liječnički tim mogu odahnuti

30.8.2019.
7:00
VOYO logo

Jedan od najvećih medicinskih uspjeha posljednjih godina u Hrvatskoj dobio je konačan, sretan raplet. Niti pola godine nakon 15-satne operacije razdvajanja sijamskih blizanki Valentine i Kristine, prvog takvog zahvata izvedenog u Hrvatskoj, sedmomjesečne djevojčice danas su napustile bolnicu i došle kući.

Prvi put su vidjele sunce

Rođene su povezane prsnim košem, jetrima i crijevima, za tim liječnika i medicinskih sestara KBC-a Zagreb bio je to izazov karijere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 225 dana u bolnici Valentina i Kristina izišle su van. Prvi put su vidjele sunce i Valentina se odmah namrštila. 

"Kakav je osjećaj sad? Ne znam što da kažem. Nervozno, uzbuđeni sretni. Je li uopće znate što vas sve čeka? Znam. Sreća", kazala je Valentinina i Kristinina majka Marija Tambolaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na licima roditelja sreća. Marija kaže, blizanke su osjetile da je danas nešto drukčije.

"Nekako su cijeli dan šutljive, nema osmijeha, nema ništa. Baš osjećaju da se nešto novo dešava, ali dolazit ćemo mi na kontrole, tako da nije ovo zauvijek zboogom", ističe Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretan sam. To je najbolji tata na svijetu! Kako će tata paziti na svoje curice? Kako god bude trebalo. Kad mama ne bude mogla, onda ću ja", poručio je otac Valentine i Kristine Petar Tambolaš

Operirane su kad su imale manje od dva mjeseca

Valentina i Kristina rođene su u 33. tjednu trudnoće spojene prsnim košom, jetrima i crijevima. Operirane su kad su imale manje od dva mjeseca. Od tada se za njih brine tim liječnika i medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prizor od kojeg zastaje dah: Valentina i Kristina prvi puta zaspale u svojim krevetićima

Image

Prizor od kojeg zastaje dah: Valentina i Kristina prvi puta zaspale u svojim krevetićima

"Sretno, iako tužno jer se rastajemo, ali sretni smo jer idu u svoju obitelj, svojoj kući. Čekaju ih mama, tata, seka i braco. Konačno će obitelj biti na jednom mjestu zajedno. Znamo da smo uspjeli", ponosno će Ana Habjanec, glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb.

Majka dviju djevojčica koje imaju u svijetu posebnu priču, sad želi zaboraviti sve što je prošla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam, tih dana se ne želim prisjećati. Ipak je to bilo teško razdoblje, ali sad je ovo... Presretni smo ne znam što da kažem više", iskreno će Marija.

Rođene su u siječnju - dva mjeseca prerano. Šanse da će obje preživjeti bile su jako male. Velikom timu zagrebačkog Rebra stiglo je i pojačanje s Merkura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad me pitao biste li operirali sijamske blizance - moja prva pomisao je bila da se šali", rekao je Danko Mikulić iz Centra  za transplantaciju solidnih organa KB-a Merkur  7. kolovoza 2019.

"One su oživljavane nakon poroda jer su bile nezrele. Mi smo morali liječiti nezrelost pluća i crijeva", kazala je 15. svibnja ove godine Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC-a Zageb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija razdvajanja trajala je 15 sati

"Nakon same prve operacije uslijedilo je niz operacija. Sve su prošle manje više u redu", dodao je Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Zagreb.

Operacija razdvajanja trajala je 15 sati. Bile su spremne ekipe za dijalizu, reanimaciju, dvostruka dežurstva. Liječnici su opet dobili veliki zadatak. Za obitelj Tambolaš najveći. Dali su im u ruke svoje djevojčice i čekali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo sam se služio literaturom, pogledao što su kolege radile, našao sam jedan sličan slučaj, no kolege su imale dosta više vremena na raspolaganju", rekao je 15. svibnja Krešimir Bulić, subspecijalist rekonstruktivne kirurgije KBC-a Zagreb.

Te subote u ožujku - u Hrvatskoj se ispisala povijest. Valentina i Kristina, dvije malene lavice, sve su preživjele i danas napustile bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nakon bolničke sobe dođu u novi dom, svi su se potrudili. Od velikih do malih. U Bušetini, selu blizu Virovitice, čekaju ih brat i sestra. Preselili su se u novi dom koji se, kad smo ih posjetili početkom mjeseca, još gradio. Jučer su nam poslali fotografije.

"Sve novo imaju, sve novo, ipak su one posebne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi mogu odahnuti

I u novim su krevetićima. Da se njihovi snovi ostvare, pomogle su i medicinske sestre. S obitelji su se posebno zbližile. Kažu, sad i one mogu na godišnji, ali čim se vrate - idu im u posjet.

"Ovaj trenutak je nama najveća nagrada za ovih sedam i pol mjeseci nama otkako su cure bile kod nas od 16.1. Bit će jako prazno i tiho, već smo se isplakali danas", govori medicinska sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb Marina Mišković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mjeseci neprospavanih noći, roditelji, ali i liječnički tim mogu odahnuti. Djevojčice će odrastati kao i druga djeca, ali ipak s jedinstvenom pričom.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo