Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ISKORAK U SAMOSTALNOST

Troje mladih Osječana odlučilo je ostati u Hrvatskoj: Rade i zarađuju samostalno, s osmijehom na licu

Od početka ove godine Osijek je hrvatski rekorder u povlačenju novca iz potpora za samozapošljavanje

Tin Kovačić/ 20.7.2019. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi 55.000 kuna, koje su mnogi novi obrtnici i obrtnice uložili u vlastiti zanat, talent ili znanje. Mogao bi to biti pokazatelj da se iseljavanje ipak usporilo i da su oni odvažni odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke i okušati sreću u Hrvatskoj.

Rade i zarađuju samostalno. Brijač, kozmetičarka i instruktor fizike i matematike. I to rade sa smiješkom na licu.

Toni Vlaškovac je frizer već devet godina, ali sada u svom vlastitu obrtu za koji je iz potpora za zapošljavanje povukao 55.000 kuna, šiša i njeguje brade: ''Sva vrata su mi se sad otvorila. Mislim da treba danas imati hrabrosti odvažiti se i da onda prave stvari tek dolaze".

I govori, mnogi strahuju od birokracije jer misle da je povući potpore i otvoriti obrt velika zavrzlama: "Ima tu četiri, pet lokacija koje se trebaju posjetiti, međutim sve je, po meni, onako. Ide to dosta ubrzano i brže nego što je bilo prije. U jednom danu sam sve otvorio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Martina Karalić je radila za poslodavca, ali kreativne ideje su jednostavno prevagnule, pa sada sama proizvodi potpuno prirodnu kozmetiku. Sve miješa ručno, proizvodi male serije, ali visoke kvalitete. Kupce ima čak i u Americi, ali ima rješenja i za slavonske probleme. Prirodni sprej protiv komaraca, kaže: ''Sve je prirodno. Iz prirode dobivamo ono što nam najviše treba".

Dario Faraho nudi svoje znanje - pouku iz fizike i matematike. I to planskim kontinuiranim radom kroz cijelu školsku godinu, uz individualni pristup u vlastitoj maloj učionici: "Pripreme za maturu iz oba predmeta, ljetna škola i zimska škola matematike i radionice iz fizike."

Upravo se čita

Dodatni posao tako je pretvorio u stalni: "Za 11 mjeseci je veliki financijski poguranac u vidu plaćanja doprinosa, najma prostora, plaćanja opreme, marketinga".

Na pitanje jesu li mislili potražiti sreću izvan Hrvatske, poručuju: ''Apsolutno ne''. Stoga im sreću želimo ovdje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Tin Kovačić/ 20.7.2019. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U KRITIČNOM SU STANJU

RTL doznaje: Uklanjaju se tornjevi katedrale u Zagrebu, vjernici bi se trebali vratiti u nju iduće ljeto

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba