Politolozi zgroženi / Trump u govoru u UN-u gađao fundamentalni dio europske tradicije? 'On je to otvoreno rekao'

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Profesor Zoran Kurelić za Vijesti.hr kazao je da je Trumpov govor pritezanje pozicije iz govora prošle godine

29.9.2018.
8:00
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u Ujedinjenim narodima održao je govor u kojem je ponovno jasno poručio da se američka administracija nastoji sve više udaljiti od ideje globalizma.

"Odbacujemo ideologiju globalizma i krećemo doktrinom patriotizma", poručio je Trump. Također, u svom govoru spomenuo je isto što i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, potpisom predstavnika američke administracije predsjednika Billa Clintona poduprijet je Rimski statut, temeljem kojeg je i stvoren Međunarodni kazneni sud (ICC). Trump je podsjetio na sankcije ICC-u zbog istrage zločina američkih snaga u Afganistanu i palestinskih poziva ICC-u da istraži zločine izraelskih snaga. 

Pritezanje prošlogodišnje pozicije

"Prije svega moramo zaštititi našu suverenost i našu njegovanu neovisnost. Kada to napravimo, naći ćemo nove puteve za suradnju koji će se pojaviti pred nama", poručio je Trump u svojem govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Zoran Kurelić za Vijesti.hr kazao je da je Trumpov govor pritezanje pozicije iz govora prošle godine. "Prošlo je godinu dana i u tom vremenskom periodu se dogodio nevjerojatan obrat, da je od prijetećeg govora Kim Jong Unu postao jedan od njegovih najvećih prijatelja. To je sigurno iznenađujuće. Iran je naravno postao najveći neprijatelj i ton prijetnji koji je išao prema Sjevernoj Koreji ide prema Iranu", objašnjava Kurelić. 

Ipak, jedan detalj Trumpovog govora posebno ističe, a istaknuli su i mediji. Naime, Trump se u svom govoru pohvalio da je njegova administracija postigla "više od bilo koje druge" u američkoj povijesti, a njegove izjave izazvale su podsmijeh u dvorani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi mene netko pitao po čemu je govor važan, rekao bih ne po sadržaju jer je on nastavak prošlogodišnjeg govora, nego smijeh s kojim je dočekana njegova prva rečenica da je njegova administracija napravila više nego ostale u povijesti.

Počeli su mu se spontano smijati, iznenadio se i rekao da nije očekivao takvu reakciju i onda u se tek počeli smijat. Glavni point je bio da će on učiniti sve i kad krene s 'America first', da se nitko neće smijati Americi. Ovo je prvi puta u mom životu, a profesionalni sam politlog od osamdesetih, da se netko smijao američkom predsjedniku. Prošle godine je bila konsternacija, ljudi su bili šokirani, ove godine potpuno druga atmosfera", objašnjava Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se krije iza napada na socijalizam?

Zanimljiv trenutak je, dodaje Kurelić, i Trumpov napad na socijalizam. "Ne koristi pojam totalitarizam nego napada socijalizam. Labour Party je najjača stranka Engleske, u Njemačkoj su na vlasti SPD s CDU-om.

On ili ne zna što govori, što mi se čini potpuno nevjerojatnim jer to su napisani govori ili se stvarno napada ovaj socijalistički aspekt socijalne države, koji je fundamentalni dio europske tradicije. Meni je kao politlogu izrazito zanimljivo što je iza napada na socijalizam kamerman, kad je Trump napao socijalizam, pokazao švedske socijaldemokrate kako se zgražaju", objašnjava Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antitrumpovsko ozračje

No, Trump je u UN-u naišao na otpor, objašnjava. "Govor francuskog predsjednika Macrona je bio otvoreno antitrumpovski, što me ne iznenađuje, ali govor Therese May je bio potpuno antitrumpovski i to prvi put. To je iznenađujuće jer oni hoće deal s njim, imaju Brexit, ta Brexit desnica mu se zavlači, a May je uvijek titrala oko njega iako ju je maksimalno podržavao. 

Ovog puta su svi bili za institucije. Njegovo govor s patriotizmom protiv globalizma ideološki gledano i da ta priča razara ideju UN-a, on je to otvoreno išao reći. Dobio je apsolutan otpor, smijeh i govore najvećih europskih političara", kazao je Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sebičnost Amerike

Iako neki smatraju kako je Trump tim govorom najavio okretanje svojevrsnom izolacionizmu, Kurelić tvrdi kako se radi o sebičnosti jer Amerika neće davati novce za zajedničke programe.

"Theresa May je to divno formulirala da natjecanje, uključujući tržišno, ne isključuje kooperaciju. Britanci su free marketers, ali to ne znači da nećemo stvoriti WTO da se po nekim pravilima natječemo i da imamo Međunarodni sud", kazao je Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O potonjem dodaje da odbacivanje Međunarodnog suda znači i da u slučaju genocida nitko neće biti procesuiran. "Recimo u Mynamaru je napravljen genocid i nitko nikad neće odgovarati. Sramota je što svjetska zajednica ne može reagirati da sprječava zločine i da je organizirana da ne dopusti genocid", zaključuje Kurelić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo