pere li se novac? / Tržište ne miruje, a cijene rastu: 'Ne pitaju za cijenu, njima je bitna lokacija i novogradnja'

Jedan od razloga zašto cijene nekretnina u posljednje vrijeme divljaju su i građani koji se umjesto štednje na banci, odlučuju na kupnju

18.4.2022.
20:00
VOYO logo

Tržište ne miruje, cijene rastu, a prva nekretnina mnogima se čini kao nemoguća misija. Unatoč visokim cijenama - koje se penju i do 10 tisuća eura po četvornom metru - stanovi se prodaju i prije početka izgradnje. Specifično je i to da se znatan dio nekretnina ne kupuje kreditom, nego gotovinom. Pere li se na taj način novac? 

Svih 40 stanova u jednoj zgradi u zagrebačkoj Dubravi prodano je mjesecima prije nego što je gradnja uopće počela. Potražnja je u nekim slučajevima toliko velika da se umjesto klasične prodaje rade licitacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kod nas ljudi ulažu u nekretnine, više se isplati uložiti u ciglu, u kvadrat stana nego držati novce na banci. Ne pitaju za cijenu, njima je bitna lokacija , novogradnja i jednostavno se nadmeću za stan da ga kupe. To vam zna ići i do 10 posto'', rekao je Mario Špičić, agent za nekretnine.

Unatoč lošoj ponudi i visokim cijenama novogradnje, koja u Zagrebu ide od 3 pa sve do 10 tisuća eura po kvadratu, kupuje se i prodaje kao da nema krize.
''Iz prve ruke vam mogu reći da na objektima koje gradimo, na jedan stan koji izgradimo imamo preko 20 zainteresiranih'', izjavio je Marin Štenglin, član uprave investitorske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Još jedan razlog tome može biti što su stari stanovi isto skupi, adaptacija stana je jako visoka tako da vam se više isplati kupiti novogradnju, nego stari stan koji trebate adaptirat'', kazao je Špičić. 

Image
stezanje remena /

Inflacija raste, došao je kraj jeftinom novcu, iz HUB-a poručuju: 'Kamatne stope će blago i postepeno rasti'

Image
stezanje remena /

Inflacija raste, došao je kraj jeftinom novcu, iz HUB-a poručuju: 'Kamatne stope će blago i postepeno rasti'

Jedan od razloga zašto cijene nekretnina u posljednje vrijeme divljaju su i građani koji se umjesto štednje na banci, odlučuju na kupnju. Prema procjenama, gotovo 50 posto kupnji realizira se gotovinom. Na to već godinama upozorava i saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što radi Porezna uprava u RH ako se događa da na tržištu nekretnina se netko pojavi i kešom kupi ogromne, skupocjene i na dobrim lokacijama skupocjene stojeće stanove – Porezna uprava ne reagira, koje je porijeklo novca?'', rekla je saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto

''Ako se utvrdi nesrazmjer imovine, izvora imovine i dohodaka koje ste ostvarili – ta razlika za koju ne možete potvrditi kako ste ju stekli, i kako ste ju zaradili će vam se obračunati porez po stopi od 60 posto plus prirez'', izjavio je porezni savjetnik Ivan Čevizović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se izbjeglo plaćanje poreza, nerijetko se događa da je na papiru prikazana manja cijena, odnosno iznos umanjen za ono što ide „na ruke“. 

''Pogotovo kada govorimo o novim nekretninama, iznos PDV-a od 25 posto na cijenu kvadrata stana, vrlo jasno je da je značajna stavka u tome. On se obračunava na cijenu koja je dogovorena, sigurno da postoji motiv na jednoj i drugoj strani'', rekao je Čevizović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se izbjeglo pranje novca, Europska unija zalaže se za potpunu zabranu plaćanja gotovinom na iznose veće od 10 tisuća eura. Takvo ograničenje za poduzetnike u Hrvatskoj već postoji, ali ne i za građane. 

''Ono što se razmatra na razini Europske unije, što se eventualno donese i dogovori će se primijeniti i u Hrvatskoj i u svim drugim zemljama članicama Europske unije'', izjavio je ministar financija Zdravko Marić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenja u plaćanju gotovim novcem, već neko vrijeme postoje u 18 država članica EU, pa tako Grci gotovinom mogu platiti do 500 eura, Francuzi 1000, a Poljaci 15 tisuća eura.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo