PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK / Tuđman bi danas slavio 97. rođendan: 'Kako vrijeme odmiče, veličina njegovog djela čini se sve većom'

Tuđman bi danas slavio 97. rođendan: 'Kako vrijeme odmiče, veličina njegovog djela čini se sve većom'

14.5.2019.
20:00
VOYO logo

Povjesničar, Titov general, prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik - sve je bio Franjo Tuđman. 

Da je živ imao bi danas 97. godina.  uđmana se oduvijek ili mrzilo ili obožavalo. Hrvatska je s njim došla do samostalnosti i pobjede u Domovinskom ratu, ali je Hrvatsku doveo i do međunarodne izolacije. Njegov nasljednik, šef HDZ-a uvjeren je da Tuđmanovo vrijeme tek dolazi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegovog djela i način na koji je državničkom mudrošću rješavao probleme toga vremena čini sve većom i respekt je sve jasniji i rašireniji", smatra premijer Andrej Plenković.

Ove godine obilježava se i 20 godina od njegove smrti. Predsjednica prigodno predlaže novo odlikovanje - velered Franje Tuđmana. Bio bi jedan od pet najviše rangiranih državnih odlikovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put čujem za tu inicijativu, ali nemam ništa protiv. To bi dalo dodatni značaj liku i djelu Franje Tuđmana", kaže Vladimir Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a.

Tuđmanova je rođen u Velikom Trgovišću. Potječe iz seoske obitelji srednje klase, a bez majke Justine ostao je u sedmoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine imali smo 15 tisuća posjetitelja. najčešće su djeca ta koja su oduševljena kućom, jer je kuća baš predsjednika, kojeg znaju iz sjećanja, žele isprobati krevet i tako", kaže Mario Prekrat, kustos rodne kuće Franje Tuđmana.. 

A mogu i saznati detalje Tuđmanovog života. Da se s 19 godina pridružio partizanima, gdje je upoznao i suprugu Ankicu. Da je u Trgovišće donio prvu nogometnu loptu. Ali i da je zbog nacionalističkih ideja izbačen iz Partije, i sedamdesetih završio u zatvoru. 

Demokratskim izborima Franjo Tuđman je otvorio novu stranicu hrvatske povijesti
koja se, bez obzira kako tko tumači djelo prvog predsjednika, i dalje piše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo