gjurković za rtl direkt / 'Tumačenje Zakona o sportu je na Saboru, a ako građani moraju poštivati zakon, onda mora i HNS'

"Zakon je pisan za sve profesionalne klubove, za sve dužnosnike koji se ogriješe o zakon, za sve koji žele transparentno raditi", prokomentirao je Gjurković

9.2.2016.
22:45
VOYO logo

Danas je na snagu stupio novi Zakon o sportu prema kojemu nitko tko je pravomoćno osuđen više ne smije obavljati nikakve sportske dužnosti. Za zakon se inače smatra da je donesen upravo kako bi isušio nogometnu močvaru, a hoće li u tome uspjeti veliko je pitanje.

Image
svi svjedoci ispitani u skladu sa zakonom /

DORH odbacio tvrdnje Mamićevih odvjetnika: 'Iznijeli su niz neistina i neutemeljenih optužbi'

Image
svi svjedoci ispitani u skladu sa zakonom /

DORH odbacio tvrdnje Mamićevih odvjetnika: 'Iznijeli su niz neistina i neutemeljenih optužbi'

Najmanje se čuje onoga koji je taj Zakon napisao, kroz Sabor gurao i na kraju izgurao, a to je bivši saborski zastupnik HNS-a Srdjan Gjurković, koji je bio gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

G. Gjurkoviću vi ste taj, kriv i zaslužan, što je vas motiviralo da izgurate ovaj zakon u Saboru, vi ste bili predsjednik saborskog Odbora za financije? 

"Ja sam saborski zastupnik iz Splita, ja nisam pisao Zakon, već sam ga samo preformulirao kad je došao u Sabor, pisali su ga stručnjaci iz Hajduka. Bio je okrugli stol na kojem je donesen, ja sam rekao da je u skladu sa svim normama, dobio je potporu klubova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je tako dugo trebalo da se progura taj Zakon, taj proces nije išao baš brzo?

"Vidimo da ni provedba nije laka ni brza, no bili smo dovoljno uporni, Zakon je očito dovoljno dobar i sama javnost je ukazala na to da je potrebno da se donese."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što on bitno mijenja u današnjem sportu?

"U profesionalnim sportskim savezima oni koji su nositelji kvalitete moraju odlučivati, a svi oni koji se prekršajno ogriješe o Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima ne mogu biti članovi uprave niti sportski dužnosnici u bilo kojem sportu, dok transparentnost mora biti potpuna, prikazivati sve prihode i rashode." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZ HNS-a tvrde da se zbog novotehničkih zakonitosti zakon ne odnosi na njih?

"Tumačenje zakona je na Saboru i ministarstvu ako ga predlaže, smisao Zakona je jasan, a to je da ako u okviru jednog saveza postoji jedan sport u kojem je više od pola klubova je profesionalno u prvom rangu natjecanja, onda je to profesionalna liga, to je nedvosmisleno. Tumačenje Zakona stoga ostaje na Saboru, a ne na HNS-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dinamu to smatraju zakonom koji je direktno usmjeren protiv njih i protiv obitelji Mamić?

"Zakon je pisan za sve profesionalne klubove, za sve dužnosnike koji se ogriješe o zakon za sve koji žele transparentno raditi. Ipak, određenim institucijama nije u interesu da se taj zakon sprovede, što vidimo na primjeru HNS-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje se vrti očito veliki novac, Zoran Mamić kaže da je sport biznis.

"To nije sporno, baš zato zakon postoji, biznis treba dobro promovirati, ali i financijski kontrolirati, taj zakon samo želi da se to sve jasno zna i da bude transparentno." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko mora provoditi taj zakon?

"Mora ga provoditi HNS, ali za provedbu je zaduženo Ministarstvo sporta, znanosti i obrazovanja sa svojom inspekcijom. Oni mogu upozoriti, sankcionirati i suspendirati pravne osobe, i ja očekujem da to što prije obave."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ovaj zakon konkretno mijenja u sportskim klubovima ili u HNS-u?

"Trenutno ništa jer ga nisu promijenili, no oni su morali promijeniti i statut i uskladiti ga sa zakonom, na taj način bi kvalitetnije funkcionirao Savez. Bitno je da profesionalni klubovi nositelji imaju pravo glasa u najvišem tijelu, što dosad nisu imali. Ako mu ne date pravo glasa, onda ne možete ni očekivati kvalitetu u natjecanju. Očekujemo da ministarstvo sprovede taj zakon, imaju dovoljno instrumenata da to učine, ako građani moraju poštivati zakone, onda mora i HNS."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo