nemaju kome izvoziti / Turista je malo, a domaći je rijetko jedu: Uzgajivači kamenica na mukama - sav trud mogu baciti nazad u more

Kamenica u zaljevu uvijek ima, a da bi se jedna uzgojila potrebne su barem dvije godine

18.8.2020.
8:08
VOYO logo

Iz mora ravno na stol - takva je najbolja.  Delicija je to čija je kvaliteta neupitna. No, zbog manje potražnje ove godine uzgajivačima Malostonske kamenice prodaja ide loše.

''Do 30. lipnja smo imali 83 posto manje prometa nego prošle godine. Znači lipanj  je bio katastrofalan. Sedmi mjesec su restorani već počeli lagano otvarati, ali daleko je to od prošle godine", kaže Nikša Matković, uzgajivač kamenica.

Kamenica u zaljevu uvijek ima, a da bi se jedna uzgojila potrebne su barem dvije godine. Sav trud uzgajivača za ovu godinu bačen je u more.

''Toplo je more, visoke su temperature onda dolazi do ugibanja kamenice. Tako da bi moglo biti od 50 do 70 posto mortaliteta ako se ne nađe neki izlaz i ona se ne da na neko tržište'', objašnjava Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari.

A tržište je ograničeno. Turista je malo, a domaći kamenicu rijetko konzumiraju. Oni koji su je do sada izvozili više - nemaju kome.

''Ja sam konkretno izvozio u Crnu Goru. Imao sam ugovor s jednom firmom iz Crne Gore koja mi je otkupljivala svu proizvodnju. Ove godine budući da je u njih još lošija situacija s turizmom neo u nas, taj izvoz je potpuno stao'', kaže Mario Radibratović, uzgajivač kamenica.

Najniža cijena kamenice u maloprodaji je 4 kune. Želje za kamenicama ima, ali da se manje konzumira potvrđuju i ugostitelji.

''Sigurno je manje jer nema grupa. Grupe su nosile puno i u svim menijima je manje-više bila zastupljena kamenica. Potrošnja je, što ja znam, kod mene možda nekih 60-70 posto u jednom trenutku na odnosu na prošlu godinu'', kaže Jozo Barović, vlasnik konobe u Stonu.

Kamenice, ukoliko ih se ne izvadi iz mora, napast će ih drugi školjkaš.

''Kako mi kažemo zakartati mala mušula i ta će mušula rasti i ta će mušula prerasti kamenice i uginut će'', kaže Matković.

Koliko ih se na godinu uzgoji nitko ne može znati, ali ove sezone uzgajivači su sigurni - niti 10 posto od onoga što uzgoje neće završiti na tanjuru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo