odlične brojke / Turistička sezona nadmašila sva očekivanja - RTL Dosje donosi što možemo naučiti i kakva će biti postsezona?

Manje turista nego 2019., ali više zarade. Ili je kod nas poskupjelo ili su turisti više trošili.

23.8.2021.
7:00
VOYO logo

U Hrvatskoj je trenutačno više od 980 tisuća turista, od toga 865 tisuća stranih, što je čak 300 tisuća više nego u isto vrijeme lani. Nastavak je to uspješne turističke sezone, kakvoj se malo tko nadao. Ako govorimo o noćenjima Hrvatska je do sada na 73 posto rekordne 2019., a i najave postsezone su optimistične. Što je sve obilježilo ovu sezonu na Jadranu - u RTL Dosjeu otkriva Ružica Đukić. 

Sezona koja je - iznenadila! A u nju je Hrvatska ušla kao mnogi neosunčani u kupaće kostime. Sramežljivo i s dozom strepnje. O sezoni se počelo govoriti i za nju se pripremati pola godine ranije, već u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi danas, više-manje, znamo otprilike što nam treba za sigurnu turističku sezonu, a to i dalje ukazuje na važnost i daljnjih spuštanja ovih brojeva", rekao je ministar Božinović početkom veljače. 

Uskrs, vrijeme kada stižu prve laste točnije, prvi gosti, nimalo nije obećavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka i Turska koje su prošle sezone ostvarile lošije rezultate od Hrvatske, krenule su sa žestokim kampanjama. No, Hrvatska ih je u nečem pretekla. Prva smo europska zemlja koja je uvela izdavanje i graničnu kontrolu EU digitalne COVID potvrde.

Hrvatska je imala najliberalnije mjere u cijeloj EU. Prvi su gosti počeli pristizati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je cijepljenje turističkih djelatnika, ministarstvo turizma najavilo je subvencioniranje antigenskih testova za turiste, uvedena je oznaka Safe stay in Croatia, a prognoza je najavljivala vrlo vruće ljeto. No i dalje ništa nije najavljivalo ovako uspješnu sezonu. A onda se prvog produženog vikenda u lipnju dogodilo ovo:

Da bi sezona mogla biti dobra pokazao je već u lipnju najveći cruiser ikad privezan u Splitskoj luci koja je u usporedbi s prošlom godinom kada ih je bilo 11 ove godine privezala njih tri puta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dobre brojke /

Pojačan promet na cestama: 'Trenutno bilježimo jače izlaz nego ulaz. Od petka do danas ušlo je 98 tisuća vozila što je jako dobro'

Image
dobre brojke /

Pojačan promet na cestama: 'Trenutno bilježimo jače izlaz nego ulaz. Od petka do danas ušlo je 98 tisuća vozila što je jako dobro'

"Ako se nešto bitno ne pogorša ja mislim da će rezultati biti takvi da budu bliže 2019. nego 2020", rekao je Ostojić početkom srpnja. 
Autoceste su u srpnju po prihodu srušili rekord pretpandemijske 2019. I taman kad je sezona trebala krenuti u puni zamak -hladan tuš! Zadarska je županija je na karti ECDC-a obilježena narančasto. Od tada do danas četvrtkom se sa strepnjom iščekuje nova karta i nada najboljem. A Hrvatska je, sada se to već može reći, izvukla najbolje što je mogla.

Lipanj 2021. je bio 63 posto uspješniji od prošlogodišnjeg i ostvareno je 48 posto rezultata iz rekordne 2019. Srpanj je bio 51 posto uspješniji od prošlogodišnjeg i što je čak 80 posto ostvarenog rezultata iz 2019. Do današnjeg dana kolovoz 2021. uspješniji je od kolovoza 2020. te 40 posto što je 80 posto dolazaka iz 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerano bi bilo zaključili da je ove sezone sve teklo glatko. U Splitu su ponovno podstanari završavali na ulici da bi se stanovi dali turistima u najam. Uspješna sezona kao da je iznenadila internetske platforme za rezervaciju smještaja pa su se iznajmljivači više bojali duplog bookiranja nego da gostiju neće biti. A slobodnih kreveta početkom kolovoza nije bilo.

"Dnevno imamo po 20-ak poziva trenutno dobivamo za dodatnim kapacitetom kojem na ovom području trenutno -nema i dosta je teško naći noćenje čak i na jednu noć", rekla je Barbara Marković, dopredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja početkom kolovoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Mnogi koji su odlučili ljetovati u Makarskoj spavali su u Imotskom. Jer slobodnih kreveta na cijeloj Rivijeri -nije bilo.

 Neki nepošteni domaćini tu su situaciju i iskoristili pa su jeftinije rezervacije otkazivali kako bi primili goste koji će platiti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabava je bila dozvoljena pod posebnim epidemijskim pravilima. Da je vrijeme opuštanja stiglo bilo je jasno kad je na odmor krenuo i stožer.

Osim domaćih gostiju koji su na drugom mjestu, ovog ljeta najviše su kod nas odmarali Nijemci, Slovenci, Poljaci i Austrijanci. A ova su mjesta šampioni turizma 2021. U njima je ostvareno najviše noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u Rovinju, Viru, Poreču, Medulinu, Umagu, Malom Lošinju, Splitu, Crikvenici, Novalji i Dubrovniku. Ipak, važnija od dolazaka i noćenja je jedna druga brojka. Koliko smo zapravo zaradili ili od čega ćemo živjeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prvoga siječnja do 31.srpnja 2021. imamo veće prihode fiskaliziranih računa nego što je to bilo u 2019. koja je, podsjećam, bila rekordna godina hrvatskog turizma", rekao je premijer Plenković 10. kolovoza.  

Manje turista nego 2019., ali više zarade. Ili je kod nas poskupjelo ili su turisti više trošili. Odlični turistički rezultati, istini za volju, nisu samo naša zasluga. Pomoglo je i to što je u Španjolska i Portugal završili u crvenom, a Turskom i Grčkom harali požari. No, kako god bilo, Hrvatska je kao najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu svoj posao ove sezone odradila- odlično. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo