ostvarujemo dobre rezultate / Turističke brojke obaraju rekorde, no to nije sve: Zračni promet ponovno stao na noge, a ne zaostaju ni luke!

Turisti i dalje pristižu na jug Hrvatske. Prvi dio kolovoza bilježi dobre rezultate

16.8.2022.
20:45
VOYO logo

Hrvatska narodna banka prognozirala je kako će prihod od turizma ove godine iznositi 800 milijuna eura, čak 7 posto više nego prije pandemije. Iako u računima padaju rekordi, broj gostiju je i dalje nije dostigao slavnu 2019. godinu. No, za razliku od protekle dvije godine, zračni i morski promet stao je na noge.

Više od 50 zrakoplova danas je poletjelo, ali i sletjelo na dubrovačku pistu. 48 tisuća operacija u prvih šest mjeseci imale su hrvatske zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četvero nas je, došli smo iz Dublina. Ostajemo dvije noći u Dubrovniku, nakon toga idemo na otok Korčulu zatim u Split", kazuje Irac Ronan, a Arsta iz Finske dodaje kako je let bio ugodan, bez ikakvih problema.

Image
NAJVIŠE GOSTIJU IZ NJEMAČKE /

U Hrvatskoj trenutačno više od milijun turista: Najzanimljiviji su im Rovinj, Medulin, Poreč, Umag i Vir

Image
NAJVIŠE GOSTIJU IZ NJEMAČKE /

U Hrvatskoj trenutačno više od milijun turista: Najzanimljiviji su im Rovinj, Medulin, Poreč, Umag i Vir

Zrakoplovima su u prvoj polovici godine u Hrvatsku najviše stizali Nijemci, Britanci i Francuzi. Najveći broj putnika prošao je kroz splitsku, a zatim kroz dubrovačku zračnu luku koja je srpanj zaključila s milijun i 115 tisuća putnika. Brojke su sve bliže onima iz 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče prošlog dijela sezone, taj početak u četvrtom mjesecu je bio otprilike na nekih 55 posto u odnosu na 2019. i onda je on otprilike rastao. 68 posto u petom mjesecu, 75 posto u šestom mjesecu i evo kao što sam rekao sada smo otprilike na nekih 82 posto", objašnjava Ivan Maslać, direktor komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik.

Ni promet u morskim lukama ne zaostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Danas
Image
Foto: RTL Danas

Na brodove se u travnju, svibnju i lipnju ukrcalo milijun i pol osobnih vozila, motocikala i prikolica, dok je autobusa 127 posto više nego u istom razdoblju lani, a kroz luke je prošlo 50 posto više putnika, njih osam i pol milijuna.

Turisti i dalje pristižu na jug Hrvatske. Prvi dio kolovoza bilježi dobre rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prva dva tjedna kolovoza ostvareno je preko 97 tisuća dolazaka, s ostvarenih nešto više od 370 tisuća noćenja. Dakle riječ je o 95 posto turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine", govori Aida Hadžić iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

U Dubrovniku trenutačno boravi 26 tisuća gostiju što je rezultiralo visokom popunjenosti svih smještajnih kapaciteta, a u tamo stiže i veliki broj kruzera. U dubrovačkoj luci razgovarali smo s rukovoditeljem Odjela komercijalne Luke Dubrovnik, Blažem Aramovićem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo