intervju za rtl danas / Turudić o korupciji u pravosuđu: 'Sve je uvijek ostalo na pričama. Nikada se nije ozbiljnije istraživalo'

Image
Foto: Vijesti.hr

Upitan hoće li se utvrditi jesu li te teze točne, Turudić kaže da sve ovisi o tome koliko je Miljević spreman govoriti

22.7.2019.
18:57
Vijesti.hr
VOYO logo

Nakon što je jučer gostujući na RTL-u, Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, podigao popriličnu buru u pravosuđu optuživši šest hrvatskih sudaca za korupciju, reakciju smo potražili od Državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a. 

O ovoj temi Ivana Ivanda Rožić razgovarala je i s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda Ivanom Turudićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li kao jedan od najmoćnijih sudaca, odnosno predsjednik najvećeg suda u državi upoznat sa situacijom da postoje suci koji su uzeli novac ili su skloni koruptivnim radnjama, Turudić odgovara da je čuo puno priča, ali da se nikada nije poveo neki ozbiljniji kazneni postupak.

"Ni neko ozbiljnije istraživanje. Pričama samim po sebi ne može se vjerovati. Bilo bi dobro da je u konkretnom slučaju odvjetnik Miljević, koji je optužio svog branjenika, svoja saznanja najprije podijelio s nadležnim tijelima, zapravo s USKOK-om. On se odlučio ići u medije, to je njegov izbor", kazao je Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, za RTL Danas. 

Upitan hoće li se utvrditi jesu li te teze točne, Turudić kaže da sve ovisi o tome koliko Mamićev odvjetnik ima saznanja te koliko je spreman o tome govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I koliko će voditi računa, a sigurno će voditi računa, da nije kažnjivo samo djelo primanje mita nego jednako tako, doduše malo blaže, i davanje mita.''

Turudić je sudio bivšemu premijeru Ivi Sanaderu. Također, svojedobno je u jednom intervjuu upozorio na moguće probleme vezano uz informacije koje je dobio o tome da su određeni suci na Ustavnom sudu uzeli novac. Kaže da ga nakon toga nitko nije pozvao na razgovor o toj temi, kao i da sam nema nikakvih osobnih saznanja osim onog što mu je rekao tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo brzo nakon odluke Ustavnog suda, da on ima saznanja da su neki suci podmićeni. Nakon toga su bili neki izvidi i USKOK je utvrdio da ta saznanja nisu točna. Ja nemam nikakva saznanja niti sam rekao da bi suci bili podmićeni", kazao je Turudić.

Upitan što iz svega toga zaključuje, Turudić odgovara da te informacije onda nisu bile točne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očigledno utvrđeno nisu bili podmićeni. Onda se vrlo oprezno mora s tim informacijama ići dok se one temeljito ne provjere.''

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo