izmjene Zakona / Turudić: 'ZKP jest rak rana kaznenog sudovanja, ali nije to čarobni napitak koji će riješiti probleme'

'Ne može jedan Daruvarac biti razlog da se izmjeni zakon. To može potaknuti na razmišljanje, što je očigledno i potaknuo', kazao je Turudić

6.1.2019.
18:59
VOYO logo

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, komentirao je najavu da bi se moglo pristupiti izradi Zakona o kaznenom postupku koji već godinama nailazi na brojne kritike stručnjaka. 

"Ja to nisam shvatio kao nešto posve novo. to se najavljuje čak dvije godine i bilo bi dobro da se krene u izradnu novog ZKP-a", kazao je Turudić. Objašnjava i koja je razlika između novog i dorađenog Zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlakše bih to usporedio s hlačama koje se ne mogu zakrpati. Taj Zakon ima toliko rupa i zakrpa koje su nekad rađene opravdano, nekad smo ZKP morali uskladiti sa zakonodavstvom EU, nekad je to bila odluka suda, nekad kozmetičke promjene. Svaka izmjena ima razlog zbog koje je napravljena. Mislim da se učinkovito ne može popraviti taj zakon", kazao je.

'Ne može jedan Daruvarac biti razlog da se izmjeni zakon'

Obzirom da je i sam bio u jednoj od radnih skupna za izmjenu, Turudić smatra kako nije dobro da se Zakoni mjenjaju zbog pritiska javnosti, kako je to bilo tumačeno nakon slučaja Daruvarac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može jedan Daruvarac biti razlog da se izmjeni zakon. To može potaknuti na razmišljanje, što je očigledno i potaknuo. Treba izbjeći zamke u koje smo upadali. Bio sam u radnoj skupini. Ulazili smo u EU i bio je silan pritisak da se taj Zakon donese što je prije moguće. Donesen je prebrzo, nedovoljno pripremljen i to je razlog njegove nedorađenosti", tvrdi Turudić.

Da bi novi ZKP zaživio potrebno je najmanje tri godine, smatra Turudić.  "Kad se Zakon usvoji i izglasa u parlamentu, treba proći još godinu dana da se svekolika i stručna javnost upozna s njime", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na slučaj iz Viškova te muškarca koji je zbog napada na djevojku prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira, a na sud je doveden u lancima, što neki smatraju neprimjernim.

"To nije materija ZKP-a, ali ne bježim od odgovora. Tu je povrijeđeno jedno od najvažnijih načela kaznenog prava, a to je načelo razmjernosti. Sigurno zbog toga nije optužen, da ga se dovodi tako vezanog. Rijetko se na Županijski sud u Zagrebu na predmetima teških ubojstava dovodi ljude tako. Kao građanin, ali i sudac, držim to posve neprimjereno i time se šalje pogrešna poruka" , tvrdi Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'ZKP jest rak rana kaznenog sudovanja'

Iako građani steču dojam da je najgori dio pravosudnog sustava sud i to zbog dugotrajnosti sudskih postupaka, Turudić objašnjava je li to do zakona ili do sudaca.

"Postoji puno alata kojima se mi suci dovoljno ne koristimo. I u ovi recentnim predmetima o kojima se priča da nisu završeni na vrijeme prije roka za istražni zatvor postojali su alati koji nisu bili primjenjivani. ZKP jest rak rana kaznenog sudovanja, ali nije to čarobni napitak koji će riješiti probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su bremeniti i ima ih puno, govorim o kaznenoj grani sudovanja. Tko kaže da se radi samo o 10 medijskih razvikanih predmeta, ne poznaje situaciju. Dnevno dobivam na desetke pritužba malih građana da postupak traje 10 godina" , kazao je Turudić.

Hoće li slučaj Sanader ući u zastaru? Hoće li Hernadi ikad biti dostupan Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovor je na prvo pitanje je ne, a na drugo da", zaključuje Turudić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo