komad svemirske stijene / VIDEO Pogledajte nove snimke eksplozije meteora iznad Hrvatske! 'Čula se eksplozija i tresli su se prozori'

Prema dojavama građana, nakratko je bila vidljiva jaka svjetlost, zatim se čuo šum i buka

28.2.2020.
15:00
VOYO logo

U Zagrebu i okolici, ali i u nekim drugim dijelovima zemlje, oko 10.30 sati čula se snažna tutnjava. 

Građani su pomislili da je riječ o potresu, no iz Seizmološkog zavoda kažu da on nije zabilježen. Drugi su vjerovali da se radi o probijanju zvučnog zida jer je MORH na svojim službenim stranicama objavio kako će eskadrila lovačkih aviona HRZ-a od 22. do 28. veljače provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih je moguće probijanje zvučnog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odgovor je stigao iz Hrvatskoga astronomskog saveza koji kaže kako je uzrok buke - kamen iz svemira!

"Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30, 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju od nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalne štete nema. Raspad se, prema procjenama, dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata videosnimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, iz gradića Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba: https://youtu.be/ezJOriwsxV4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je točno eksplodirao komet, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida pali na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao potencijalni meteorit nema nikakve vrijednosti", navode u Savezu. 

Objavili su i snimku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu snimku možete pogledati OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dojavama čitatelja Istrameta, nakratko je bila uočljiva jaka svjetlost, zatim se čuo šum i buka, a ostao je i trag dima vidljiv nekoliko minuta.

Eksplozija meteora, piše Istramet, osjetila se i u Zagrebu i u Karlovcu gdje su se mjestimice tresli i prozori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovako je to izgledalo u Italiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo