loša situacija / Tužna hrvatska realnost: Na dražbama nekretnine idu u bescjenje, neke su prodane za samo par stotina kuna

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na elektroničkim dražbama koje provodi Financijska agencija (Fina) u posljednjih šest godina i devet mjeseci prodane su 17.323 nekretnine

19.10.2021.
8:52
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na elektroničkim dražbama koje provodi Financijska agencija (Fina) u posljednjih šest godina i devet mjeseci prodane su 17.323 nekretnine i 365 pokretnina koje su njihovi vlasnici "izgubili" u ovršnim i stečajnim postupcima.

Za njih je na dražbama u valjanim ponudama postignuta ukupna cijena od gotovo 5,9 milijardi kuna, ali zasad je od tog iznosa uplaćeno 2,68 milijardi kuna, odnosno nešto više od 45 posto, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja 2015. godine, otkako je Fina preuzela provođenje prodaje nekretnina i pokretnina iz ovršnih i stečajnih postupaka, pa do kraja rujna ove godine, održano je 23.579 dražbi i na njima je prodano ukupno 6.742 predmeta, ali, kako pojašnjavaju iz Fine, jedan predmet prodaje može sadržavati više pojedinačnih objekata, primjerice pet stanova i dva parkirališna mjesta.

Što se tiče stanova i kuća koje su prije prodaje služile za stanovanje, a njihovi vlasnici ih izgubili u ovršnim postupcima ili su im tvrtke završile u stečajevima pa su postali dio stečajne imovine, iz Fine kažu da ih je u šest godina i sedam mjeseci prodano 2.232.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekretnine od po nekoliko milijuna kuna

Bilo da su prodavani pojedinačno ili su bili dio imovine koja se prodavala da se namire vjerovnici, za njih je na dražbama postignuta ukupna cijena od 1,4 milijarde kuna. No, do 30. rujna ove godine od tog je iznosa uplaćeno gotovo 540 milijuna kuna, što je malo više od 38 posto postignute cijene.

Kad se gledaju samo nekretnine koje su prije dražbe služile za stanovanje, u prosjeku su na dražbi postizale cijene od 630 tisuća kuna, no na dražbi se tijekom ovih godina nudilo kuće i za po nekoliko stotina kuna, ali i nekretnine od po nekoliko milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je Fina preuzela prodaju nekretnina, taj je posao kroz Očevidnik nekretnina od 2003. godine radila Hrvatska gospodarska komora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo