Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
29. obljetnica od pokolja

Tužna Kolona sjećanja i u Škabrnji: Stiglo je manje ljudi nego prijašnjih godina

U Škbrnji se također odaje počast žrtvama

Image
Foto: RTL.hr
Vijesti.hr/ 18.11.2020. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, u Škabrnju je stiglo manje sudionika nego prijašnjih godina kada se u tom ravnokotarskome mjestu znalo okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske.

Obilježavanje 29. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u srijedu polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Groblju sv. Luke na spomen-obilježju kod masovne grobnice.

Osim članova obitelji poginulih branitelja i civila, vijence su položila službena izaslanstva, u ime predsjednika Republike Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora  Ante Sanader, te u vladinom izaslanstvu ministri Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i držani tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Pohod neprijateljskih snaga na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: RTL.hr
Image
RTL.hr

Komemoracija je počela u 10 sati u predjelu Ambar. Kolona se kreće do župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje će misno slavlje u 11 sati predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće prije hodnje. Nakon mise neće se, kako je bilo uobičajeno, održati hodnja od župne crkve do groblja. 

Upravo se čita

Vijesti.hr/ 18.11.2020. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba