političar i pravnik / U 94. godini života preminuo bivši ministar Zvonimir Šeparović

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao nestranačka osoba postao je 1991. ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića, a ministar pravosuđa bio je od 15. travnja 1999. do 27. siječnja 2000. godine

31.1.2022.
15:26
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Jučer je u 94. godini u Zagrebu preminuo Zvonimir Šeparović, političar, pravnik i bivši ministar, javlja Večernji list.

Rođen je 14. rujna 1928. u Blatu na Korčuli, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Dubrovniku i Splitu, gdje je maturirao 1947. Iste godine upisao se na Pravni fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1963. do 1965. boravio je na Institutu Max Planck za kazneno i međunarodno pravo u Freiburgu, gdje je dovršio specijalizaciju. Doktorirao je 1966. na Pravnom fakultetu u Ljubljani s temom "Krivično-pravna zaštita sigurnosti prometa".

Kao nestranačka osoba postao je 1991. ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića. U pogledu vanjske politike nije se slagao s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Sljedeće, 1992. godine imenovan je za stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Kasnije je postao član HDZ-a i Središnjeg odbora te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa bio je od 15. travnja 1999. do 27. siječnja 2000. godine. Tijekom tog mandata podnio je hrvatsku tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu.

2000. je bio predsjednički kandidat te je dobio najmanje glasova. 2010. priključio se pokretu Hrvatski rast (Hrast). Ubrzo ga je napustio i vratio se HDZ-u. Bio je član većeg broja međunarodnih organizacija među kojima American Society od Criminology, American Society od Law and medicine, World Society od Law and Medicine te International Association of Penal Law.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo