Posljedice mogu biti kobne / U autu izmjerili 74 Celzijeva stupnja: Pazite što ostavljate u limenim ljubimcima, lako bukne požar!

Image
Foto: Thinkstock

Tijekom ekstremno visokih temperatura, slojevi prašine na motoru pomiješani s ostacima ulja mogu izazvati požar

26.7.2019.
12:01
Thinkstock
VOYO logo

Autoklub Maksimir nedavno je u parkiranom automobilu izmjerio temperaturu od čak 74 Celzijeva stupnja pa je pozvao vozače da pripaze što ostavljaju u svojim limenim ljubimcima, ali i da čiste vozilo jer ekstremne temperature u kombinaciji s prašinom i ostacima ulja mogu dovesti do zapaljenja.

Visoka temperatura u automobilu nedavno je u Hrvatskoj odnijela prvu ljudsku žrtvu. Autoklub Maksimir stoga je prije tri dana počeo mjeriti temperaturu zraka u parkiranom automobilu u Zagrebu, smatrajući da to može biti dobar pokazatelj stalnih opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura od 74 Celzijeva stupnja pogibeljna je za sve živo što se nađe u automobilu, a ta vrijednost zabilježena je u četvrtak u 15 sati u automobilu parkiranom na suncu, dok je u hladu temperatura bila nešto viša od 33 stupnja.

To je, kažu u Autoklubu Maksimir svojevrsno upozorenje svim vozačima da obrate pozornost na to što ostavljaju u parkiranom automobilu, posebice kada je riječ o lakozapaljivim ili eksplozivnim materijalima i uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva iskustva mjerenja u Zagrebu pokazuju također da se temperatura u automobilu može promijeniti za četiri stupnja u roku od samo osam minuta.

Autoklub Maksimir na svojoj internetskoj stranici objavljuje što se događa s ljudima i automobilima na putovanju ljeti, kad mnoge nesmotrenosti u vožnji mogu dovesti do rizičnih situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremno visoke temperature i slojevi prašine na motoru pomiješani s ostacima ulja mogući su uzročnici zapaljenja automobila, kažu u Autoklubu Maksimir. Zaključuju da "čistoća ljeti sprječava nastanak većih šteta na vozilu".

U Hrvatskoj se dosad nisu provodila ispitivanja temperature u vozilima, a u drugim zemljama pokazalo se da temperature u zatvorenom parkiranom automobilu na suncu mogu dosegnuti i 90 Celzijevih stupnjeva!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo