opasno po zdravlje / U čak 36 uzoraka šminke pronađeno olovo: korisnike nitko još nije upozorio!

Image
Foto: Thinkstock

Ukupno 36 predmeta bilo je zdravstveno neispravno zbog nedopuštene prisutnosti olova u kozmetičkim proizvodima (ruževi i olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjajila za usne)

13.10.2015.
11:02
Thinkstock
VOYO logo

Istraživanje Nastavnog zavoda za javnoj zdravstvo dr. Andrija Štampar pokazalo je da se u brojnim kozmetičkim preparatima poput olovki za usne i oči, ruževa, sjenila i maskara nalaze nedopuštenih količina olova te se ti proizvodi odmah moraju maknuti s tržišta. 

Prema ovom posljednjem istraživanju, uzeto je 114 uzoraka koje svakodnevno koristimo, takozvani predmeti iz opće upotrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ukupno 36 predmeta bilo je zdravstveno neispravno zbog nedopuštene prisutnosti olova u kozmetičkim proizvodima (ruževi i olovke za usne, olovke za oči, puderi, maskare i sjajila za usne)”, stoji u obrazloženju Gradskog ureda za zdravstvo oko ispunjenja ciljeva tog ureda za prvo polugodište ove godine.

"Rezultat je strašan. Olovo može ući u organizam i stvoriti probleme kod nekih ljudi. Ne kažem da je jako opasno jer treba vidjeti kolika je koncentracija pronađena, ali posljedice su moguće. Olovo zovemo ‘krvni otrov’ jer su na njega najviše osjetljivi eritrociti pa jedan od simptoma može biti i anemija te slabost", objasnio je toksikolog Franjo Plavšić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, šira javnost još uvijek nije upozorena o kojim proizvodima se radi, čime se njihovo zdravlje ostavlja u opasnosti. 

Od 688 uzoraka gotove hrane u društvenim objektima poput vrtića, škola, socijalnu zaštitu u 16 uzoraka utvrđena je zdravstvena neispravnost zbog mikrobiološkog zagađenja. Stručnjaci smatraju kako je stanje zabrinjavajuće te da kontrole treba češće provoditi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo