zapljena policije / U cementari spaljeno je više od dvije tone droge. Koliko je Hrvatska zanimljiva krijumčarima?

Image
Foto: RTL

Sve je češća i kućna proizvodnja, a istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj iz godine u godinu raste potrošnja kokaina

18.10.2021.
21:40
RTL
VOYO logo

Marihuana, hašiš, kokain, heroin - u našičkoj cementari spaljeno je više od dvije tone droge vrijedne gotovo 10 milijuna eura!

Policija je nedavno uspješno razbila dilerski lanac u Istri, a proteklih dana otkrila je i dvije mule koje su u tijelu prenosile drogu. Devet i pol milijuna eura ulične vrijednosti različite droge, otišlo je u dim. Policija je ovu drogu zaplijenila u akcijama koje su se koncentrirale na otkrivanju cjelokupnih kriminalnih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne da se ne fokusiramo više na ulične dilere. To je uvijek sastavni dio policijskog posla. Međutim onaj pravi fokus ide prema mrežama, prema organiziranim kriminalnim skupinama, tako da zapravo preko ovih koji to preprodaju na terenu pokušavamo, kao što je bilo i u ovom slučaju doći do većih igrača u krijumčarenju, preprodaji pa i proizvodnji", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ovo je drugo spaljivanje ove godine, a ukupno je spaljeno. Godišnji promet drogama u Europskoj uniji vrijedi vrtoglave novce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
1,1 kilogram /

U samo nekoliko mjeseci četvrti slučaj brazilskih krijumčara u zračnoj luci 'Franjo Tuđman': Carinicima izručila 5 paketa kokaina

Image
1,1 kilogram /

U samo nekoliko mjeseci četvrti slučaj brazilskih krijumčara u zračnoj luci 'Franjo Tuđman': Carinicima izručila 5 paketa kokaina

"Također ono što je u porastu je obračun između kriminalnih skupina, nasilje, korupcija ali i pranje novca koje se povezuje uz drogu budući da je tržište, europsko tržište droge iznosi 30 milijardi eura", kazao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Krijumčari su sve kreativniji. Ne samo da se droga prenosi putem tzv. mula koje su nedavno uhvaćene na zagrebačkom aerodromu od kojih je jedna drogu progutala, a druga ušila u odjeću već se i sve učestalije prodaje putem interneta, dark weba ili kurirske službe. Sve je češća i kućna proizvodnja, a istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj iz godine u godinu raste potrošnja kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je jedan veliki krak pogotovo kad govorimo o heroinu vezan za bliski i srednji istok a prava, jedina kopnena ruta ide preko jugoistočne Europe a onda i Hrvatske. Hrvatska nije i ne bih kazao da je otvoreno narko tržište međutim ljeti imamo i toga. Pogotovo vezano za nekakve velike zabave koje okupljaju mlade ljude dolaze i krijumčari izvan Hrvatske", komentirao je Božinović.

Sva je ta droga trebala završiti na hrvatskim ulica, ali ovdje nije proizvedena. Ona je došla u Hrvatsku iz Bosne ili Srbije. U Hrvatskoj će i završiti, ali ne na ulici, nego u spalionici. A tome u prilog ide i podatak kako je u posljednjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo