Nakon izbora / Plenković: Kad Milanović napada medije, to je stil. Kad ja govorim istinu, ja sam Lukašenko. Ne dam dvostruke kriterije

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a počela je u 17 sati preko videolinka

31.5.2021.
18:10
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a tijekom dana je nahvalio rezultate svoje stranke na lokalnim izborima i teško optužio medije u Hrvatskoj zbog načina praćenja predizborne kampanje.

Rekao je da je 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna tema svih naših razgovora bio je osvrt na rezultate lokalnih izbora. Jedinstven stav svih tijela stranke je da je ovo uvjerljiva, apsolutna pobjeda HDZ-a, da smo, kada je riječ o općinama, gradovima, županija, ostvarili premoćnu poziciju HDZ-a", kazao je Andrej Plenković:

"45 posto općina, 45 posto gradova, 75 posto županija. Po prvi put u povijesti otkako se biraju župani imamo ih čak 15. To znači da smo u našoj politici postupnog pobjeđivanja i dobivanja povjerenja u zapadnom dijelu Hrvatske ostvarili značajne iskorake."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je Split i Šibensko-kninsku županiju kao rezultati koji su bili ispod očekivanja stranke. Rekao je neka "Puljak bude ponosan na antisemita kao zamjenika", a u nastavku je odgovorio na pitanje novinara o njegovim opaskama na račun medija:

Image
nazvat će tomaševića /

Plenković nahvalio rezultate HDZ-a na lokalnim izborima i žestoko napao medije

Image
nazvat će tomaševića /

Plenković nahvalio rezultate HDZ-a na lokalnim izborima i žestoko napao medije

"Svi oni koje sam spomenuo, uključujući i vašu kuću, su u vašim emisijama krivo navodili ime našeg kandidata za gradonačelnika Zagreba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inzistirao je da to nisu bili lapsusi i da se nisu događali pojedinačno:

"Ovo su namjerne stvari koje su se događale sasvim očito namjerno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to nikakav udar na medije. Nisu mediji svete krave da o tome ne možemo govoriti", dodao je.

"Lapsus pa više puta!?", uzvratio je da je to lapsus, a na podsjećanje novinara na izjavu predsjednika HND-a Hrvoja Zovka da to ne čini, da ne napada medije, Plenković je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam, krajnje jedna bezobrazna, neprimjerena izjava predsjednika HND-a, koji je znatno tiši, sporiji, evazivniji kad treba kritizirati Milanovića, koji na puno grublji način proziva medije, HRT naziva Yutelom, plaćenicima jedne političke stranke. Dnevne listove naziva lihvarima. Vaše vodstvo, kaže mu da maknu jednog komentatora, Puhovskog, pa ga nakon toga mi više ne vidimo u programu."

Obrušio se na predsjednika HND-a

"Ovdje se on čak usudi o meni govoriti da je dovoljno da bude jedan Lukašenko u Europi. E, to je izlaženje iz svih okvira i to se može okarakterizirati kao pristranost", Plenković se obrušio na Hrvoja Zovka zbog njegove kritike tijekom dana na račun medija u kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate reakciju gospodina Puhovskog", skrenuo mu je pažnju novinar.

"Znači, gospodin Puhovski se odlučio samoinicijativno više ne biti vaš komentator. I onda ste vi doveli Lalića koji se kao 'neovisni' komentator, deklarirani ljevičar, koji na najgori mogući način izvrijeđa, gle koga, baš kandidata HDZ-a", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a je dalje rekao da ima nešto iskustva života u inozemstvu, da zna nekoliko jezika, te je ustvrdio da nije problem da mediji u svijetu slijede neku političku opciju, da je dopušteno da medijske kuće budu lijeve, konzervativne:

"Ne možemo u Hrvatskoj živjeti u uvjerenju da su svi nepristrani, objektivni, neutralni, promatrači, a njihova linija opisuje stav neke opcije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su tražili dokaze da su mediji sabotirali HDZ-ovog kandidata.

"Ma ne, oni su njega u biti hvalili. Govorili su da se ne zove Davor ne bi li mu pomogli da bude što simpatičniji biračima", uzvratio je Plenković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam. Imam svoj stav. Imam oči, uši, razmišljam, pratim, vidim i osjećam to."

U nastavku je raspravljao s novinarima o pojedinim primjerima onoga što je on, Plenković, nazvao "medijskom manipulacijom":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću sada naročito nakon ovih izbora, svaki put, ali baš svaki put, tome se usprotiviti."

Za predsjednika HND-a Hrvoja Zovka je rekao da je "poznat kao miran, tih, pristojan, civiliziran na svom radnom mjestu, a to je HRT".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalio se koje su gradove mediji pokrivali

Jeste li svjesni kakve poruke dobivaju kolege nakon što se premijer države na ovaj način osvrće?

"Recite što točno. Recite, što sam ja to rekao danas protiv bilo kojeg novinara?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam danas kazao da smo imali veliku kroz medije generiranu agresiju na dva naša ključna kandidata u dva grada. Mediji su kampanju pratili na razini Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka. Ovo drugo kao da ne postoji", dalje je rekao:

"Bitan je Split, bitna je Šibensko-kninska županija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nastupima našeg kandidata za gradonačelnika Zagreba je više puta od početka veljače do svibnja namjerno izgovarano ili pisano ime krivo."

Novinar s kojim se upustio u raspravu rekao je da je činjenica da je grešaka bilo, ali je pitao premijera odakle on zna da je to bilo namjerno. Premijer je pitao novinara kako je ime Filipovića. Novinar je odgovorio da zna, ali zašto je to bitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je", odgovorio je predsjednik HDZ-a.

"Ime mu je Davor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo. Koje ime su stalno izgovarali, a da nije 'Davor'? Meni je ovo sad jako zabavno. Nisu rekli da se zove Darko, nisu rekli da se zove Dalibor, Dubravko, nisu rekli da se zove Petar, Andrija, Marko. Znate li kako su ga samo nazivali? Kako su baš svaki put isto krivo ime napisali?", kazao je i dodao:

"Ali da su ga baš svaki put zvali Damir..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako to da ga baš nikada niti prije niti poslije kampanje nitko nije zvao Damir, ali na RTL-u, Novoj i pojedinim dnevnicima baš u kampanji Damir. Slučajno", kazao je Plenković i to.

Usporedio Škoru, Milanovića...

"Gospodin Škoro je od mahom lijevih komentatora proglašen huškačem jer je napadao Možemo!, napadao je Tomaševića. Kad napada HDZ onda je on OK, onda nije problem. Vidite tu razliku?", dalje je objašnjavao svoju tezu:

"Ako Milanović napada medije, onda je to pitanje stila. Ako ja nešto kažem što nije napad nego istina, onda sam ja što? Lukašenko! E ne dam dvostruke kriterije!"

Tijekom presice Plenković je još jednom naveo svoju tezu da je Domovinski pokret jako napadao HDZ i da je time pomogao opcijama slijeva da na izborima ostvari dobre rezultate.

Daljnja rasprava s novinarima dovela je do komentiranja kampanje u Splitu, gdje je Plenković još jednom ustvrdio da je izabran za zamjenika gradonačelnika čovjek s antisemitskom izjavom. Uslijedila je konačna rasprava s jednom od novinara.

Novinaru rekao da "ima ozbiljan problem razumijevanja"

"Jeste li vi čitali što? Čovjek vam je napisao praktički opravdanje Holokausta... Vi to uspoređujete s čime? Samo da vas shvatim s čime uspoređujete", pitao je Plenković, a novinar odgovorio:

"Uspoređujem s rečenicom: 'Sretan sam što mi supruga nije...'"

"Mislite da je to isto? Da je ta aluzija na nekog trećeg tada identična s ovim što je ovaj napisao!? Onda vi imate ozbiljan problem. Imate ozbiljan problem prvo razumijevanja rečenice, a za vas bi bilo dobro da tu rečenicu niti ne upotrebljavate. Bilo bi dobro u smislu vašeg profesionalnog integriteta", kazao je Plenković i tu je bio kraj presici.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo