na dobitku i radnici i grad / U cijelosti neoporeziva: U Holdingu božićnice zamijenili nagradama i to u iznosu od 3500 kuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SSKH-Zagrebački holding su pojasnili kako su odlukom 'preimenovanja' božićnice u nagrade na dobitku i zaposlenici Holdinga, ali i Grad

7.12.2018.
10:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenici Zagrebačkog holdinga, Čistoće, ZET-a i Zagrebačkog velesajma mogu zadovoljno trljati ruke i, za razliku od prošle godine, bez stresa dočekati nadolazeće blagdane.

Razlog tome je što su u utorak predstavnici sindikata u Gradskom poglavarstvu uspostavili dogovor s gradonačelnikom Milanom Bandićem da im ove godine ne bude isplaćena božićnica već nagrada u visini od 3500 kuna dok je božićnica, koja im je zagarantirana kolektivnim ugovorom, iznosila 2880 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućila im je to, kao i ostalim poslodavcima, odluka Vlade donesena početkom studenog kojom se neoporezivi dio davanja poslodavaca poput božićnica, regresa ili uskrsnica, povećava s 2.500 kn na 7.500 kn.

U SSKH-Zagrebački holding su pojasnili kako su odlukom 'preimenovanja' božićnice u nagrade na dobitku i zaposlenici Holdinga, ali i Grad. Kažu kako se isplaćuje nagrada jer je u cijelosti neoporeziva, pa će Holding umjesto da plati 25 milijuna poreza na božićnice, zaposlenicima isplatiti  ukupno pet milijuna i još uštedjeti 20 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nagrada, na kojima će im brojni radnici i zaposlenici drugih firmi pozavidjeti, u utorak je isplaćen i dar za Sv. Nikolu onim radnicima koji imaju djecu do 15 godina starosti.

Nagrade bi se, prema kolektivnom ugovoru trebale isplatiti do 20. prosinca, a do tada će se raditi na iznalaženju rješenja kako ih isplatiti onima kojima su računi u blokadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZET Zagreb-Sindikat vozača i prometnih radnika je izvijestio svoje članove kako su zatražili 'da se iznađe način kako bi se blokiranima isplatio cijeli iznos ili bar jedan dio na zaštićeni račun, što je gradonačelnik prihvatio i naredio pravnoj službi da se iznađe rješenje kojem bi se blokiranima omogućilo da dobiju isplatu na zaštićeni račun ili na ruke'.

Iako se zasada radi tek o usmenom dogovoru, u Sindikatu Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb su uvjereni kako će 'postići suglasnost socijalnih partnera oko teksta i pravnog okvira postignutog sporazuma, te da bi se tijekom sljedećeg tjedna sve potpisalo i postalo službeno, a postignuti dogovor bi vrijedio za radnike Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Zagrebačkog velesajma'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako je baš ZET zabilježio manjak od čak 53,8 milijuna kuna u samo prvih šest mjeseci 2018. godine. ZET, naime, od prvog siječnja ove godine izdvajanjem iz Holdinga djeluje kao samostalno trgovačko društvo, ali planirane uštede i 'optimizacija poslovanja' nije dala zadovoljavajuće financijske rezultate.

Iako ova tri sindikata nigdje nisu spomenuli radnike Čistoće, sindikat Čistoća Zagreb je također obavijestio svoje članove o dobivanju nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok ove godine očito cvjetaju ruže između gradonačelnika Bandića i sindikalnih povjerenika, lani je bila posve druga priča. Nije naodmet prisjetiti se kako se Bandić prošle godine grčevito borio protiv božićnica od 2.880 kn. Bandić je tada smatrao kako je isplata regresa i božićnice u iznosu od 5.770 kuna neto nerealna s obzirom da Zagrebački holding posluje s gubitkom. Tako je lani gradonačelnik govorio da je božićnica od gotovo 3.000 kuna daleko iznad mogućnosti Društva, ali i prosjeka na ime božićnice koji se isplaćuju u Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Čak je 20. prosinca, a to je datum do kojeg je prema kolektivnom ugovoru radnicima trebala biti isplaćena božićnica, u ZGH poslao naputak prema kojem se zaposlenicima Društva trebala isplatiti božićnica u iznosu od 1.250 kuna pozivajući se na to da će isti iznos dobiti i zaposlenici u gradskim upravnim tijelima i drugim trgovačkim društvima i ustanovama čiji je je osnivač Grad Zagreb. Nije 'razbijao glavu' ni kako će blokiranima biti isplaćena što je dodatno izazvalo bijes mnogih.

Iako je izrijekom tvrdio kako neće odstupiti od svoje odluke, Bandić je popustio nakon što su sindikati zaprijetili, a neki i podnijeli tužbe pozivajući se na svoja prava iz Kolektivnog ugovora. Naposlijetku su božićnice isplaćene u cijelosti, a nekoliko mjeseci kasnije i regres u istom iznosu odnosno 2.880 kn te 600 kuna uskrsnice u bonovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je kolektivnim ugovorom zaposlenicima Holdinga zajamčen isti iznos za isplatu regresa kao i za božićnicu, bit će zanimljivo pratiti daljnji slijed događaja odnosno hoće li regres ili nagrada ili 13. plaća ili kako li će je već nazvati da izbjegnu porez, također biti isplaćeno u visini od zavidnih 3.500 kuna.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo