PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA / U čijem interesu ministar Kujundžić krši građanima Hrvatske Ustavom zajamčeno pravo?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Imena onih koji sjede u radnoj skupini - ministar ne otkriva: ''E, to ne govorimo. Imena ne govorimo."

26.11.2018.
19:04
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Za povjerenje građana iznimno je važno da političkim procesima ne upravljaju skriveni interesi suprotni općim i javnim interesima. Stoga je važno da su procesi donošenja odluka transparentni. Jedino tako možemo znati je li netko utjecao na postupak kako bi ostvario neki svoj interes ili interes neke određene grupacije u društvu. 

No, ministar zdravstva Milan Kujundžić za to ne haje. On i dalje taji tko kroji novi Zakon o pobačaju, koji bi, prema odluci Ustavnog suda iz ožujka 2017. trebao biti donesen do kraja veljače 2019. godine. Zna se samo da radna skupina postoji, ali iz nekog službeno nepoznatog razloga Ministarstvo ne želi reći tko su članovi i članice. 

Što se događa s tzv. Zakonom o pobačaju: tko poimence i temljem kojih kriterija radi na njemu, kako je oformljena radna skupina i do kada mora izraditi nacrt prijedloga zakona te kada će isti biti poslan u javnu raspravu i koliko će ona trajati - pitanja su na koja već danima uz nekoliko podsjećanja na naš upit čekamo odgovore iz Ministarstva zdravstva. Zasad i dalje bezuspješno.

"Izvješćujemo vas kako u ovom trenutku radi povjerenstvo stručnjaka čija je zadaća utvrditi iskustva država Europske unije koja se odnose na pravo prekida trudnoće te svojom analizom olakšati izradu prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative", jedino je što su nam rekli u Ministarstvu zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost tako raspolaže tek onime što je ministar voljan otkriti pa je tako u nedjelju kazao da "uistinu postoji Radna skupina koja radi, koja uspoređuje iskustva i zakone drugih zemalja. Tako da se vrlo ozbiljno radi, a mi u Ministarstvu zdravstva obično ne pričamo puno dok nije gotovo". Međutim, imena onih koji sjede u radnoj skupini ni ovaj put nije želio obznaniti. Umjesto toga poručio je: "E, to ne govorimo. Imena ne govorimo".

Dan kasnije otkrio je tek da Povjerenstvo za izradu zakona ima desetak članova, predstavnika medicinske struke, bioetičara i pravnika te da zbog osjetljivosti teme ne želi otkrivati njihova imena niti iz kojih institucija dolaze. No, poručio je da će se u analizi zakona prvenstveno gledati rezultate koje su polučili, a ne svjetonazorska pitanja.

Pravo na pristup informacijama građanima jamči Ustav RH

No što je s dobrom praksom i pravom građanki i građana na pristup informacijama, koje im jamči Zakon o pravu na pristup informacijama i Ustav Republike Hrvatske i zašto ministar i Ministarstvo te Vlada RH krše ta prava? 

Podsjetimo, pravo na pristup informacijama zaštićeno je i europskom Konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Konvencijom o pristupu informacijama i, međunarodnim ugovorima. U Hrvatskoj je pravo građana na traženje i dobivanje informacije, kao i obvezu tijela javne vlasti za omogućavanje pristupa traženoj informaciji normativno regulirano 2003. donošenjem Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI), koji ima važnu ulogu u borbi protiv korupcije te demokratizaciji društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: GONG
Image
Foto: GONG

Ustav RH

U skladu s navedenim, imena i titule članova i članica radnih skupina i povjerenstava za izradu zakona, drugih propisa i akata te nazivi institucije, odnosno organizacije kojima pripadaju trebaju biti dostupni javnosti, a u tu se svrhu može koristiti i Odluka o osnivanju i imenovanju radnih skupina i povjerenstava - govori o tome ranije doneseno mišljenje Povjerenice za informiranje iz lipnja 2015. godine.

S obzirom na to da je u međuvremenu imenovan novi povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan, upitali smo i njega za mišljenje. No do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor iz Ureda povjerenika Pičuljana, koji je prošloga tjedna tajnim glasanjem izabran u Saboru za povjerenika za informiranje. I to nakon što se tijekom zajedničke sjednice Odbora za informatizaciju i medije te Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koja je prethodila raspravi i glasanju u Saboru, pokazalo da za njega nije bilo netransparentnosti Vlade u procesu rješavanja krize u Agrokoru. 

Podsjetimo, Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade Andreja Plenkovića, iste one u kojoj je ministar zdravstva Milan Kujundžić, mjesecima je od javnosti skrivala tko je i temeljem kojih kriterija pisao lex Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, baš je na primjeru situacije s lex Agrokorom isplivao na vidjelo i puno dublji problem neodgovarajućih stilova upravljanja i nerazvijenih kapaciteta naših državnih tijela za djelotvornu koordinaciju razvoja novih javnih politika i strateško komuniciranje s dionicima. Potpuno zatvaranje procesa izrade zakona te isključivanje dionika na koje će zakon izravno utjecati rijetko kad može donijeti pozitivne ishode, bez obzira na žurnost i osjetljivost tematike, upozoravali su stručnjaci koji se bave proučavanjem lobiranja i zagovaranja.

Image
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Image
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako ministarstvo kada radi na nekom zakonu mora osnovati radne skupine, voditi zapisnike i zapisati ako pozovu bilo kojeg stručnjaka, isticala je višekratno bivša povjerenica za informiranje Anamarija Musa upozoravajući da Vlada građanke i građane ne uključuje dovoljno u donošenje odluka.

U brojnim je slučajevima dosad povjerenica za informiranje upućivala tijela javne vlasti da objavljuju sastave radnih skupina ili povjerenstava, a na to upućuje i Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Baš kao i mjere Akcijskog plana Partnerstva za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj, koje predviđaju objavu sastava radnih skupina i povjerenstava za izradu zakona, drugih propisa i akata na Središnjem državnom portalu, za koje je zadužena Vlada Republike Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, novi Akcijski plan kasni, a to dodatno ukazuje, kako je ranije ovih dana upozorio GONG, "na rastući nemar institucija, koje aktivno sabotiraju proces povećanja transparentnosti u javnom sektoru. Od zemlje koja se spominjala kao jedna od predvodnica u području otvorene vlasti, Hrvatska je postala primjer učenika koji ne radi domaću zadaću".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo