'nije bilo diskriminacije' / U Đakovu će prvih deset dana ipak sva djeca moći besplatno klizati, a ne samo ona koja idu na zornice

Iako se otvara u petak, đakovačko klizalište već je podignulo prašinu. Problem je nastao nakon što je Crkva odlučila besplatne karte podijeliti samo djeci koja redovito dolaze na zornice

9.12.2015.
19:23
VOYO logo

Tek što je postavljen led, sezona nije ni počela, a đakovačko klizalište je u problemu. Zbog toga što će djeca, koja idu na zornicu, klizati besplatno, Grad i Crkva prozvani su za diskriminaciju.

"Problem je u tom što smo mi sekularna država. Znači, ovdje Grad Đakovo iz proračuna, koji se financira porezom i prirezom građana, financira aktivnosti jedne vjerske zajednice. I automatski tu vjersku zajednicu stavlja u povlašteni položaj", kaže Mirna Zalatić, predsjednica Udruge LIBEROS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da se zbog klizanja malih katolika krši Ustav. No, dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić nakon što se detaljno upoznala sa slučajem smatra da diskriminacije nema. I župnik je u čudu. 

"To nije nikakva diskriminacija. Tko god želi, može doći na zornice, dobro je došao. Svatko će dobiti nagradu. I mislim da je dobro da se djeca malo odvoje od televizora, od računala, od kreveta, da se malo progibaju, da dođu na zrak", poručuje Tomislav Čorluka, župnik u Župi Svih svetih u Đakovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv na besplatno klizanje iza "male crkve" prije dva mjeseca nije dobila samo Katolička crkva. Upućen je svima koji rade s djecom - školama, vrtićima, udrugama i djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

"Tu Grad nije gledao ni tko ide na zornicu, ni tko je dobar sportaš, ni tko je odlikaš. Nego imajući u vidu tu socijalnu notu, omogućio je djeci besplatno korištenje klizališta", kaže đakovački gradonačelnik Zoran Vinković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovčani ne vide diskriminaciju, ali su podijeljeni oko nagrada zbog dolaska na zornice.

Neki kažu kako su njihova djeca odlučila otići na zornice tek kada su čuli da će imati besplatno klizanje, a drugi to smatraju kupovanjem djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovo se tako uoči Božića posvađalo, no strasti možda smire besplatne karte za sve, i djecu koja idu i onu koja ne idu u crkvu - u prvih deset dana od otvorenja klizališta.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo