novi zakon

U Dječjem domu Zagreb trenutno je 50 posto više djece od kapaciteta: 'Procesi traju predugo, trebali bi se sk...

Na pitanje gdje će sva ta djeca sada završiti, Miletić kaže da bi o tome računa trebalo provesti resorno ministarstvo i razmisliti na koji način bi mogli povećati kapacitete

Kristina Čirjak/ 11.4.2022. u 21:10

U zagrebačkom domu u Nazorovoj više nema mjesta niti za jedno dijete. Prepuni su, a već sada ih je 50% više nego što bi ih trebalo biti. Naime, predviđa se da ovdje bude 60 djece, a sada ih je 90.

Godinu je dana prošlo od smrti malene Nikoll, za što je danas počelo suđenje roditeljima, a i nekoliko je mjeseci od novog zakona. Na pitanje je li se išta promijenilo, socijalna radnica u Dječjem domu Zagreb, Dragana Miletić, odgovara da su promijene primjetne unazad dvije godine.

"Tada nam se povećao broj djece na smještaju. Tako da ove promjene nisu nastale sada zbog novog Zakona, nego su nastale već prije", kaže.

Potvrdila je da je tamo trenutno prevelik broj djece na smještaju.

"Molili smo pomoć ministarstva vezano uz to. Moramo primati sve žurne smještaje, ali za njih često nemamo mjesta. O tome smo obavijestili i centar za socijalnu skrb", kaže Miletić.

Image
simbol propusta sustava

Danas počinje suđenje za smrt malene Nikoll. Saslušat će se svjedoci: 'Centar je ostao kamena srca, nije reagirao'

Image
simbol propusta sustava

Danas počinje suđenje za smrt malene Nikoll. Saslušat će se svjedoci: 'Centar je ostao kamena srca, nije reagirao'

A koji je razlog sve većem broju djece u centru?

Upravo se čita

Image
nevjerojatno!

Spašavali dijete pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje! 'Gledala sam ga kako ostaje bez zraka'

"Sve više djece je na terenu i centri za socijalnu skrb izdvajaju djecu koja su socijalno zanemarena ili zlostavljana. Njima bi trebalo pronaći smještaj, trenutno nemamo u sustavu dovoljno obitelji udomitelja, a nemamo ni dovoljno kapaciteta u ustanovama pa imamo problem", objasnila je Miletić.

Na pitanje gdje će sva ta djeca sada završiti, Miletić kaže da bi o tome računa trebalo provesti resorno ministarstvo i razmisliti na koji način bi mogli povećati kapacitete.

"Djeca koja jesu za posvojenje su prije toga prošla u sudskom sustavu lišenje prava na roditeljsku skrb. Ponekad ti procesi traju dugo i zaista, možda bi mogli trajati kraće, no to nije na nama", poručila je.

Kristina Čirjak/ 11.4.2022. u 21:10

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba