tako se to radi / U državnoj tvrtki radnicima će dizati plaće kako budu rasle cijene. Korekcije će raditi svakog mjeseca

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

To bi značilo da će se plaće u HAC-u korigirati svaki mjesec po onoj stopi po kojoj su u prethodnom mjesecu rasle ili se smanjivale cijene

2.7.2022.
11:55
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Čak i oni radnici čiji su sindikati u kolektivnim pregovorima krajem prošle ili početkom ove godine postigli povećanje plaća i to po stopama i od deset posto, tvrde da je povećanje cijena svih proizvoda i usluga koje koriste svakodnevno, posebice hrane, već poništilo taj rast i da zapravo sa svojim uvećanim plaćama mogu kupiti puno manje roba i usluga nego prije koji mjesec.

Radnici i sindikati koji su krajem prošle ili početkom ove godine dobili povećanje plaća, tvrde da je rast cijena i usluga već poništio taj rast te da s uvećanim plaćama mogu kupiti manje roba nego prije koji mjesec, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formulu za rješenje tog problema pronašli su, čini se, u Hrvatskim autocestama. Ondje je, naime, potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec. Korekcija osnovice za plaću, piše Novi list, provodit će se sukladno promjenama, odnosno povećanju ili smanjenju, potrošačkih cijena u Hrvatskoj prema objavljenim podacima u Narodnim novinama, i to tako da se plaća za pojedini mjesec korigira za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu.

To bi značilo da će se plaće u HAC-u korigirati svaki mjesec po onoj stopi po kojoj su u prethodnom mjesecu rasle ili se smanjivale potrošačke cijene, bez obzira na to koliko su visoke stope. Međutim, u ugovor je ugrađen i osigurač po kojem je određen limit za tu korekciju, pa se tako korekcija neće provoditi automatski u slučaju da kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od pet i pol posto. U tom se slučaju prelazi na poseban sporazum Uprave i sindikata, po kojem će se onda korigirati plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo