Mještani prosvjeduju / U Dvoru pobuna, ali radiokativni otpad stiže, mehanizacija već kopa tunele: 'Bojimo se'

Dvor će primiti 300 milijuna kroz nekoliko desetljeća. Još nije odlučeno hoće li dio novca kao naknadu dobivati i kućansta u blizini vojarne

21.10.2019.
22:29
VOYO logo

Više nema nikakve sumnje da će skladište radioaktivnog otpada biti u blizini Dvora na Uni, u podzemnom skladištu vojarne na Trgovskoj gori.  

Unutar vojarne izgleda da su već počeli pripremni radovi kako bi se od podzemnih vojnih tunela napravilo primjereno skladište koje može zadržati radijaciju niske i srednje razine. Ekipa RTL Direkta je naime čula zvukove teške mehanizacije koji dopiru iz unutrašnjosti vojarne koju MORH uskoro treba predati u vlasništvo Fonda za zbrinjavanje radioktivnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani prosvjeduju

U međuvremenu, lokalna zajednica ne skriva nezadovoljstvo takvom odlukom. 
Gradonačelnik Petrinje je tako danas organizirao prosvjed građana a gradski vijećnici u Dvoru su odbili prezentaciju koju im je trebao održati direktor radioaktivnog fonda. 

Zbog straha da će od regije kestena postati regija zračenja - u Dvoru novi prosvjed protiv odlaganja nuklearnog otpada u vojarni Čerkezovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se jer mi je to jako nesigurno. Da su htjeli nešto gradit, gradili bi nešto novo, a ne upotrijebili 100 godina staru kasarnu koja za to nije namijenjena. Mi ne vjerujemo uopće u neku dobrobit", govori Dobroslava iz Dvora.

"Ništa dobro nam ne može donijeti. U 25 godina razvoja nisu uložena sredstva u ovu Općinu, odjednom ove godine se pojavljuje, budžet općine je od 8 do 10 milijona", kaže Vlado Ribić iz Stožera za zaštitu Dvora od nuklearnog otpada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio prosvjednika doveo je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

"Danas na području gdje ima najviše kestena pitomog na području Europske unije. Ovdje ima najviše izvora, ovdje u Dvoru ima 700 izvora pitke vode i to nije prihvaljivo", govori gradonačelnik Darinko Dumbović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su prosvjednici stajali s transparentima ispred Općine, u vijećnici pokušaj predstavljanja plana za nuklearni otpad. Pokušaj, jer vijećnici su izglasali da ga uopće ne žele saslušati.

"Općinsko vijeće se i dalje protivi idelji zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori", napominje načelnik Općine, Nikola Arbutina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina dobiva milijune

Na Fondu je sada da uvjeri građane da se odlaganjem srednje i nisko radioaktivnog otpada neće ugrozini njihovo zdravlje. Zauzvrat, Općina će dobiti osam milijuna kuna u proračun. To bi udvorstručilo budžet jedne od najsiromašnijih općina u državi.

"Postoje određena sredstva koje je država spremna davati, ali ja bih molio d se ne kaže kao naknadu štete jer štete ne smijemo raditi. to se daje kao gospodarski poticaj za zajednicu u kojoj je država to napraviti. I kroz taj novac, a to je otprilike oko 300 milijuna kuna kroz te godine kroz koje će se provoditi država pokazuje dobre namjere da toj zajedinici pomogne u gradnji infrastrukture" napominje Hrvoje Prpić, direktor Fonda za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

300 milijuna Dvor će primiti kroz nekoliko desetljeća. Još nije odlučeno hoće li dio novca kao naknadu dobivati i kućansta u blizini vojarne. 

"Već sad gledamo da se selimo dolje prema moru. Ak još to daju, ovak naroda nema, nema posla, nema budućnosti za mladež, još da budu u takvim uvjetima", kaže mještanin Ivan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez štetnog utjecaja

Da bi radovi na skladištu mogli krenuti država prvo mora dokazati da neće biti štetnog utjecaja na ljude i okoliš. Tek tada će se radioaktiuvni otpad smjeti skladištiti u dubokim tunelima ispod vojarne.

Dakle, na tom dijelu ta postojeća dva će se koristiti za institucionalni otpad, a četiri ta podzemna tunela koja su tamo napravljena. Tamo će se graditi skladište", Prpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krugu vojarne čuli smo tešku mehanizaciju, ali ona je još uvijek pod MORH-om pa nema nikakvih informacija što se tamo doista događa. 

Potvrdi li studija utjecaja na okoliš da se u vojarni Čerkezovac može izgraditi skladište za nuklearni otpad ono će ovdje biti izgrađeno bez obzira na to složila se s tim lokalna zajednica ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska je i dalje negostoljubiva prema svima koji se približe ulazu.

2025. ovdje više neće biti vojnici: nego zaštitari koji će čuvati hrvatski nuklearni otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo